La caixa de resistència per ajudar els presos es renova en la forma i en el fons. En primer lloc, s'ha constituït en l'Associació de Foment de la Caixa de Solidaritat, que estarà encapçalada pels expresidents del Parlament Núria de Gispert i Ernest Benach. En segon lloc, vol anar anar més enllà de "cares conegudes" de la política i ajudar també aquells membres dels CDR o treballadors públics que s'han vist afectats per la repressió contra l'independentisme.

La caixa de solidaritat va néixer per fer front a les multes pel judici del 9-N, i va continuar després per les fiances del cas 1-O. Ara fan un pas més enllà: les entitats cedeixen la gestió a una nova associació –amb Gispert de presidenta i Benach de vicepresident— que ajudarà qualsevol afectat jurídicament o econòmicament pel procés d’independència. “A partir de molt poques setmanes tornarem a tenir problemes”, ha assegurat Núria de Gispert, que ha advertit que “s’ha ampliat i s’ampliarà més”.

En aquest sentit, l’expresidenta de la cambra ha assenyalat que, amb els nous criteris, també s’hi podran acollir membres dels CDR com Adrià Carrasco, mossos investigats per l’1-O, persones que hagin participat en manifestacions pacífiques o treballadors públics. Han assenyalat que està obert a tothom i s'analitzarà cada cas.

Per la seva part, Benach ha lamentat que “el que va néixer com a resposta a una situació molt concreta s’ha vist ampliat perquè són moltes les persones que avui es veuen afectades”. Ha apuntat que, durant l’últim any i mig, han recollit nou milions d’euros, i que ara mateix n’hi ha tres a la caixa. “Necessitem reforços”, ha indicat.