La Diputació de Cadis ha registrat en el Parlament de Catalunya una proposició que demana al Govern i a la mateixa cambra que es retractin de les seves “continues faltes de respecte” a Andalusia. A la seva petició, el Parlament andalús hi adjunta una declaració institucional signada per tots els grups amb representació en la qual acusen la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa de “falta de rigor i de respecte a la infància i, concretament als menors estrangers”.

La queixa de Cadis neix de la resposta de Bassa a una pregunta de Ciutadans del passat 9 de novembre sobre els anomenats “nens de la cola”, els joves addictes a la pega “que dormen als carrers de Barcelona sense atenció”.

La consellera va assegurar que cada mes arriben a Catalunya uns 70 nens no acompanyats, el 10% dels quals addictes a diverses substàncies, procedents d’altres territoris de l’Estat espanyol. Segons la petició, Bassa va acusar el govern andalús de desatendre els immigrants que arriben amb addiccions. “Parli amb Ciutadans d’Andalusia i pregunta per què vénen a Catalunya”, va respondre.

Resposta amb contingut "xenòfob i ofensiu”

En el seu escrit, la diputació gaditana qualifica d'“intolerable” la resposta de Dolors Bassa. “No podem assumir aquesta intromissió de la senyora Bassa a la gestió de les nostres competències i rebutgem el contingut i el to de les seves afirmacions, pel contingut xenòfob i ofensiu contra els menors”, etziba la petició que han fet arribar al Parlament.

Altrament, Cadis insta els grups polítics d’altres comunitats, “i en concret a ERC”, a respectar l’autonomia política i de gestió de la comunitat andalusa en matèria de protecció de menors.

Sense gaire recorregut

Aquest tipus de proposicions no tenen més recorregut a la Cambra que el mateix registre. La mesa pren coneixement de la queixa i, normalment, “no es respon ni es prenen mesures” perquè no és obligat.

Des de Cs han volgut posar sobre la taula els casos en què, des d'altres llocs de l’Estat, s’ha posat en qüestió un aspecte relatiu a Catalunya i els representats polítics catalans “han expressat les seves queixes”.