Una de les conseqüències de l’expansió territorial de Ciutadans ha estat el creixement de la seva estructura de partit. Després de consolidar-se a Catalunya, en aquesta segona fase de creixement, Albert Rivera s’ha nodrit bàsicament de professionals liberals. Això ha fet que, ara per ara, a l’executiva estatal i també a la catalana convisquin, de moment en plena harmonia, el club dels ideològics i dels tecnòcrates. La incorporació dels tecnòcrates s’ha traduït en una clara aposta per la seducció de la petita i mitjana empresa i pels professionals liberals.

Amb les seves propostes, Ciutadans ja ha convençut un bon nombre d’autònoms i algunes de les principals agrupacions del col·lectiu. També el PSOE, que ha comprat la proposta dels taronges i l’ha inclòs en l’acord per a la investidura. Amb els autònoms convençuts, ara el partit d’Albert Rivera busca superar a Catalunya el discurs ideològic i convèncer el votant liberal des del punt de vista econòmic.

És una estratègia lenta i que necessita temps. Els estrategues, però, assumeixen que el discurs agressiu, que s’embolcalla en la bandera, “té 9 diputats”. Mantenir els 25 representants que tenen ara mateix a la Cambra catalana passa per una altra via que implica, necessàriament, superar el cinturó metropolità. Més enllà de la segona corona, és difícil que el discurs 'llengua / Espanya' qualli. En canvi, interpreten que un votant que no sigui essencialment sobiranista pot sentir-se identificat per un discurs més pragmàtic construït sobre un feix de propostes concretes en matèria econòmica. En aquest sentit, l’equip d’Inés Arrimadas ha iniciat una ronda de contactes amb representants dels principals sectors productius i econòmics del territori.  

A l’Aran, hotelers; a Tarragona, petroquímica

Una de les primeres trobades d’Arrimadas a finals del mes de gener, ja com a cap de l’oposició, ha estat amb representants del gremi d’hotelers i la restauració de la Vall d’Aran. Un col·lectiu que aporta el 90% del PIB de la comarca. Arrimadas va marxar de Viella amb el compromís de portar el dèficit d’infraestructures de la comarca al Parlament de Catalunya i amb la demanda de desestacionalitzar i dinamitzar el turisme a la zona. A Tarragona, Ciutadans es va entrevistar amb representants de la indústria petroquímica i els seus derivats.   

El sector farmacèutic

Ja en la passada legislatura, els taronges van prioritzar l’apropament al polièdric sector farmacèutic en tots els seus vessants: col·legi de farmacèutics, federació empresarial de farmàcia i la delegació catalana de la societat científica. L’últim contacte ha estat aquest mes i Ciutadans s’ha compromès a impulsar el paquet de mesures que ja va aconseguir l’aval de la comissió de Salut del Parlament. La idea de C’s és aprofitar l’avinentesa per fer un replantejament de les relacions entre els diferents actors i l’administració. D’entre les propostes que han posat sobre la taula destaca l’atribució d’alguns serveis professionals als farmacèutics, per exemple, en el seguiment de tractaments de tabaquisme. També la possibilitat de fer atenció domiciliària, potenciar les farmàcies rurals o que les farmàcies comunitàries, les de carrer, puguin dispensar alguns dels fàrmacs que actualment només es dispensen a les farmàcies hospitalàries. “No es tracta en cap cas de carregar de més feina els farmacèutics sinó de permetre que puguin exercir la professió plenament”, matisen. “Cal adaptar la farmàcia a la realitat i ajudar a descongestionar el sistema de salut públic. El farmacèutic no és un dispensador de medicaments. Se’ls ha de reconèixer la formació i potencial”.