Ni el president de la Generalitat ni cap conseller ni l’alcaldessa de Barcelona. Cap de les primeres autoritats de Catalunya o de la ciutat no acompanyarà Felip VI i la família reial a l’acte de lliurament de premis de la Fundació Princesa de Girona. Els premis s’han convocat de nou a Barcelona, després que l’Ajuntament de Girona va deixar clar, arran de la intervenció de Felip VI l’1-O, que no tornaria a cedir cap espai a la fundació per a aquest acte.

Reyes de España, Princesa de Girona, entrega premios Barcelona05   Sergi Alcàzar

La família Reial amb els premiats de la Fundació Princesa de Girona a les portes del Palauet Albéniz / Sergi Alcàzar

Tercera visita en quinze dies

La d’aquest dijous és la tercera visita del monarca a Barcelona en quinze dies. Però Felip VI no ha pogut aprofitar la suposada imatge de distensió amb l’Estat que s’ha apuntat amb les darreres trobades i amb la reunió dels presidents dels governs espanyol i català, Pedro Sánchez i Pere Aragonès, dimarts a la Moncloa.

A les jornades del Cercle d’Economia el 16 de juny, Felip VI va tenir oportunitat de trobar-se per primer cop amb Aragonès des que és president. De fet, tot i els intents d’Aragonès de fugir del besamans per evitar les càmeres, el mateix Felip VI el va convidar a compartir una fotografia, quan en el darrer moment es va presentar a la recepció amb motiu de la inauguració.

Diumenge es va repetir l’escena amb motiu del sopar inaugural del Mobile World Congress. Allà, de nou Aragonès es va saltar el besamans, però de nou el diligent fotògraf de la Casa Reial va aconseguir captar la salutació entre el monarca i el president. A més, van compartir taula davant de desenes de càmeres junt amb Sánchez i l’alcaldessa, Ada Colau. L’endemà, el monarca, Sànchez i Aragonès van tornar a coincidir per a la inauguració del Congrés i el recorregut pels pavellons.

Però l’acte d’avui és diferent, perquè aquest cop qui convoca és el monarca i des del Govern es va establir l’any 2018 que no s’acudiria a cap acte de la Casa Reial ni es convidaria el Rei a cap acte del Govern. De fet, ni tan sols s'han formalitzat les invitacions, tot i que el president de la Generalitat consta a la web com a vicepresident de la Fundació.

Calvo i Batet

Tampoc hi ha acudit l’alcaldessa, que tampoc va participar el 2019 en aquesta cita, que celebra ja la seva segona convocatòria a la capital catalana. Aquell any es va atribuir la convocatòria a Barcelona al fet que els premis celebraven el desè aniversari. L'any passat no es va fer l'acte arran de la Covid. Aquest cop, des de l’organització es reconeix que se celebra a Barcelona i no a Girona perquè, arran del veto de l'Ajuntament, no es pot disposar d’un espai amb les característiques adequades.

Acompanyaran el rei en l'acte de lliurament de premis d'aquest vespre la vicepresidenta Carmen Calvo i la presidenta del Congrés, Meritxell Batet. En nom de l'Ajuntament hi acudirà el socialista Jaume Collboni.

Montjuïc

La presència del Rei, a més, es torna a concentrar a la muntanya de Montjuïc, com va passar aquest cap de setmana, en què el sopar del Mobile es va organitzar en un pavelló al costat de les fonts.

El monarca, junt amb la reina Letícia i les seves filles, Elionor i Sofia, ha rebut els premiats d'aquest any i de les darreres edicions al matí, en una recepció al Palauet Albèniz. Al vespre se celebrarà la cerimònia de lliurament, en un acte al CaixaFòrum, molt més reduït que el convocat el 2019 al Palau de Congressos. Aquella convocatòria del 2019 va obligar a tancar literalment l’Avinguda Diagonal, per evitar les protestes.

 

A la imatge principal, el Rei Felip VI amb les seves filles al Palauet Albéniz / Sergi Alcàzar