La incertesa electoral continua generant malestar en els partits. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha definit de "caos jurídic" el que està generant la decisió del TSJC de tornar a votar el 14 de febrer, encara que la decisió és provisional i cautelaríssima. Per tot plegat, en una entrevista a Aquí Cuní de Ser Catalunya, ha afirmat que és "gravíssim" el moment i el debat del dia: "La setmana que ve s'inicia la campanya sense la garantia de la data de les eleccions, ens trobem en una situació d'indefensió democràtica".

A més, malgrat que Junts per Catalunya i Esquerra recorden que havien complert amb tota la preparació i els requeriments per votar el 14 de febrer, Budó assegura que la previsió d'ajornar-ho al 30 de maig podria "reforçar més mesures si són necessàries, com doblar el nombre de col·legis electorals o fer alguna modificació legislativa puntual per incorporar altres maneres de votar". Tot i que la pandèmia per coronavirus i la seva imprevisió ja són conegudes des de fa deu mesos, el carreró en què situa el TSJC les eleccions, ja porta els polítics que participen d'aquests comicis a demanar, de forma prioritària, establir una data o unaaltra. 

La primera opció de la majoria és l'ajornament, però veient el desgavell, prefereixen definir-ne una de definitiva, encara que pugui acabar sent la del 14 de febrer. Budó, però, adverteix: "Ens preocupen més els electors que els resultats de les eleccions, i ara mateix podríem tenir 250.000 electors que es quedarien sense anar a votar". Per la banda dels partits demana "poder fer una campanya amb normalitat, el més important és que la data no sigui aleatòria".

Confinament total?

En l'era del coronavirus tot pot passar. Per saber cap a on poden derivar les coses, és bo saber interpretar correctament les declaracions dels governants. A tall d'exemple, Budó matisa que "ara, a Catalunya, en aquests moments, la situació sanitària ens diu que no som aquí", però caldrà veure si s'ha de demanar un confinament domiciliari. I avisa que hi ha "indrets on la situació està absolutament descontrolada i no hi ha una altra alternativa". I creu que s'haurà de decidir a curt termini interpretant el mapa de contagis per comunitats autònomes. Aquest podria ser general o per territoris i "arribaria en un parell de setmanes"