El carrilló del Palau de la Generalitat posava la banda sonora de la compareixença solemne del Govern de la Generalitat per denunciar les decisions preses aquest dijous pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. "Avui és un dia molt trist per tots els ciutadans amb fortes conviccions democràtiques", ha sentenciat el vicepresident Pere Aragonès. 

Un còctel de males notícies ha esclatat aquest matí a Palau. Per esmorzar, la inhabilitació del conseller d'Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència per la seva col·laboració amb l'1-O quan era alcalde d'Argamunt. I per dinar, el comunicat que confirma que, de moment, l'ajornament electoral que defensa el Govern queda suspès. Tot, amanit amb l'enquesta del CIS que preveu que el PSC guanyi les eleccions a Catalunya. L'artífex de les dues primeres notícies, el mateix, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. 

Al Govern no creuen que sigui casual que totes dues coses hagin passat el mateix dia. El vicepresident Aragonès ha lamentat que la voluntat del TSJC de mantenir les eleccions pel 14-F és una "irresponsabilitat que fa que molts catalans obligats a triar entre dret a vot i dret a la salut". De fet, si el seu executiu va convenir amb la resta de formacions polítiques que calia deixar la cita amb les urnes per la primavera va ser, precisament, per preservar aquests dos drets. Des del Govern defensen que en l'actual context, quan Catalunya es troba al pic de la pandèmia, és molt difícil evitar una abstenció elevada i forçada per la por a contagiar-se.

 

Aragonès ha criticat que el seu executiu ha conegut la decisió del TSJC a través dels mitjans de comunicació. Per tant, està a l'espera de rebre la notificació formal. 

Solé ho tornaria a fer

L'encarregat d'obrir la compareixença ha estat el conseller Solé, que ha volgut agrair les mostres de suport rebudes per part de l'independentisme després de coneixe's la seva inhabilitació. Fent seves les paraules que va pronunciar Cuixart durant el judici al procés, ha assegurat que "tornaria a estar al costat del poble perquè no es pot desobeir la voluntat de la ciutadania".

 

Solé, primer alcalde condemnat per l'1-O ha manifestat que es tracta d'una "sentència a centenars d'alcaldes i alcaldesses i als més de dos milions de persones" que van votar l'1-O. Alhora, ha confirmat que es mantindrà en el càrrec. La seva inhabilitació d'un any imposada pel TSJC encara no és ferma perquè es pot recórrer al Tribunal Suprem, que és qui tindrà l'última paraula. 

Cadascú amb el seu accent

La declaració institucional que ha convocat el Govern, sense preguntes dels periodistes, ha comptat amb la intervenció del conseller Solé, la consellera-portaveu Mertixell Budó i el vicepresident. Dos d'ERC i una de JxCat. 

Cadascun ha posat l'accent particular dels partits als quals representen, especialment en referir-se a la condemna contra el titular d'Exteriors. 

Així, per exemple, Budó -de JxCat- ha aprofitat per recordar el president Torra, que també va ser inhabilitat pel TSJC per la pancarta a favor de la llibertat de presos i exiliats. Amb aquestes sentències, "no defallim, ens enfortim", ha conclòs. 

Al seu torn, els representants d'ERC al Govern han apostat per insistir en la necessitat que el govern espanyol s'avingui a una amnistia i a fer un referèndum d'autodeterminació.