El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha assegurat avui que la protesta contra el jutge Pablo Llarena va ser un "exercici de llibertat d’expressió” i ha condemnat la detenció d'un membre del CDR per part de la policia espanyola. En aquest sentit, el conseller ha afirmat que tindrà "tolerància i impunitat zero" davant els atacs contra la llibertat d'expressió que s'estan produint en els darrers mesos a Catalunya.

En declaracions a RAC1, Buch s'ha dirigit directament a Ciutadans i els ha demanat que condemnin totes les agressions i no només les que els afecten a ells, tal com assegura que farà la Conselleria. "És una manera de tenir normalitat política i de demostrar que vols defensar els interessos de tots els ciutadans. Els recomano que es dediquin a denunciar i condemnar totes les agressions i no a retirar llaços grocs", ha sentenciat. 

Precisament, sobre la campanya de Ciutadans per retirar llaços grocs dels carrers, Buch ha respost: “Jo he sigut alcalde durant deu anys. Quan algú volia penjar cartells a llocs que no estan previstos, s’acostuma a demanar permís, i l’Ajuntament ho autoritza o no”.

Pel que fa a l'agressió d'un policia nacional al fotoperiodista Jordi Borràs el conseller ha defensat l'actuació del cos de Policia Nacional, ja que ha assenyalat que els Mossos d'Esquadra "haurien actuat igual". "Tiraríem endavant una investigació, prendríem declaració, i si es provés que hi ha un delicte penal, es posaria en mans de la justícia. També es passaria als serveis interns del cos i s’obriria un expedient: actuaríem igual", ha assegurat.

Buch carrega contra l'Estat pel 17-A

El conseller ha criticat amb duresa l'actuació del govern espanyol en la gestió dels atemptats del passat 17 d'agost a Barcelona i Cambrils. Tal com destapa el sumari, tot i haver estat en presó, els Mossos d'Esquadra no tenien els antecedents de l'Imam de Ripoll. Per això, des de la conselleria s'ha iniciat una investigació i s'han considerat els fets "d'inusuals".  "Normalment, si una persona ha estat a la presó, ens consten els seus antecedents. Això és la normalitat i en el cas de l'Imam no era així. No deixa de ser sorprenent", ha assenyalat.

D'altra banda, també ha denunciat que, tot i les promeses de l'executiu espanyol, un any després de l'atemptat, els Mossos encara no tenen accés a la base de dades de les policies europees. Per això, ha anunciat que exigirà al nou ministre Marlaska que es compleixin els tractats de seguretat. 

Tanmateix, Buch ha volgut ser prudent i no comentat en profunditat el sumari del 17-A fins que no hi hagi una investigació judicial tancada. El conseller ha fet una crida a la població a "no criminalitzar tot un col·lectiu per la seva religió" i ha demanat que en el primer aniversari de l'atemptat es recordi a les víctimes i es lloï la feina dels equips de seguretat i hospitalaris.