El conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, ha afirmat aquest dijous, que l'estat espanyol és "un dels grans incomplidors de les normatives europees i d'aquestes organitzacions que vetllen pels drets dels ciutadans", que suposa per a ell un dels motius pels quals molts catalans volen la independència, ha dit. 

En una entrevista al canal 3/24, ha afirmat que el requeriment de l'Organització Mundial contra la Tortura (OMCT) d'alliberar Jordi Cuixart i Jordi Sànchez "n'afectarà poc". Segons Buch, a la fiscal general de l'estat, "Li preocupa poc el que fan els tribunals europeus i aquestes organitzacions mundials". Per aquest motiu, Buch ha afirmat que "fa el possible per tapar les vergonyes de l'estat". 

El conseller ha reflexionat sobre que, dins de l'Estat, la confiança en els jutges s'ha perdut, en veure en els últims dies el funcionament del Tribunal Suprem, i ha afegit: "El que està passant en l'Estat espanyol és el mateix que està passant a Turquia", amb referència a un diputat turc en presó preventiva.

En ser preguntat per les acusacions de Cs que presos sobiranistes tenen un presumpte tracte de favor, Buch ha criticat que aquest partit "viu del 'xou' mediàtic, la demagògia, la crispació, i a partir d'aquí fa la seva política", com demostra el fet que fa aquesta acusació en tuits i rodes de premsa però no ho denuncia davant de la justícia, ha dit.