Brussel·les ha reaccionat als fets de Melilla i ha apel·lat amb preocupació a les desenes de morts d'africans que intentaven travessar la tanca de la ciutat autònoma espanyola, definint els successos com "una tragèdia". La comissària d'Interior de la Unió Europea, Ylva Johansson, ha mostrat la seva "profunda" preocupació per la "pèrdua de vides humanes". De fet, Johansson ha argumentat que les morts dels migrants són el "més important", a diferència de Sánchez que no ha dit ni una paraula al respecte. Tot i això, la comissària europea ha insistit, en línia amb el govern espanyol, en la defensa i la necessitat de respondre a les ofensives contra les fronteres internacionals: "Ha estat un assalt violent".

A tot això cal afegir-hi la polèmica que ha esclatat per l'actuació dels policies de la gendarmeria marroquina en territori espanyol contra els migrants africans que van intentar saltar la tanca. Agents de les forces de seguretat de Rabat van travessar totalment la frontera espanyola per colpejar, detenir i tornar en calent diversos migrants que havien aconseguit superar els metres de filferro que separen la ciutat autònoma espanyola del Marroc. Segons ha publicat Público, multitud de contingut audiovisual dels fets a Melilla de la matinada de divendres passat constata que agens dels cossos de seguretat marroquins van desplaçar-se al costat espanyol de la frontera en total conformitat amb els efectius de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional espanyola. Cal recordar que a causa d'aquesta actuació "cooperada", segons les paraules del president espanyol, Pedro Sánchez, van resultar morts més d'una trentena de sudanesos i subsaharians.

Les autoritats del Marroc van efectuar devolucions en calent, una pràctica que constitueix una violació dels drets del migrant, segons diferents ONG de renom i tribunals internacionals. La policia marroquina no ho ha reconegut en cap cas, tot i que les imatges demostrin el contrari. De fet, només han reconegut oficialment la mort de 23 persones en una allau generada en un desnivell previ a la tanca marroquina. En canvi, les ONG eleven la xifra fins a les 37 persones, i molts vídeos que corren per les xarxes palesen la gravetat de la tragèdia i el gran nombre de morts i ferits.

 

La gent, contra els assassinats

La població catalana ha mostrat el seu rebuig a les morts de migrants a mans de la policia marroquina. Unes 500 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han concentrat aquest diumenge a Barcelona per protestar per la mort d'almenys 37 migrants en un salt massiu a la tanca a la frontera de Melilla aquest divendres, ja que consideren que les víctimes van ser "assassinades". La concentració s'ha iniciat a la plaça Idrissa Diallo, i ha estat una més de les moltes protestes convocades arreu d'Espanya per diverses organitzacions no governamentals defensores dels drets humans per denunciar les morts als passos fronterers de Ceuta i Melilla. Sota el lema "Per les persones assassinades a la tanca de Melilla", la protesta l'ha convocat a Barcelona la Comunitat Negra Africana i Afrodescendent a Espanya (CNNAE), i ha comptat amb la participació de centenars de persones, entre elles l'exdiputat d'ERC Joan Tardà, la diputada d'ERC Eulàlia Reguant i el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich.