Els tentacles de la trama Mediador arriben més lluny. La Comissió Europea va alertar ara fa un any de les despeses "imprudents" d'un projecte finançat amb fons europeus a la zona del Sahel liderat pel general de la Guàrdia Civil retirat Francisco Espinosa Navas, qui en els darrers dies ha omplert titulars de la premsa per la seva presumpta implicació en el cas de corrupció anomenat 'Mediador', el qual també involucra un exdiputat del PSOE. Segons avança aquest dimecres la Cadena SER, des de Brussel·les van encarregar per a l'abril de 2022 un informe sobre els resultats finals del projecte GAR-SI SAHEL, que tenia per objectiu formar i equipar cossos policials a Mauritània, Burkina Faso, Mali, Níger, Senegal i Txad. En el document, alerten que "hi ha, pel cap baix, 12 milions d'euros de despeses imprudents i injustificades", a més d'"errors significatius" sobre importació d'equipament militar.

12 milions sense justificar

Així, Brussel·les ja desconfiava del general Espinosa per gastar 12 milions d'euros comunitaris sense justificar. En l'informe d'avaluació del projecte, assenyalen a més la "compra de materials que no eren útils, que no es van utilitzar, de qualitat insuficient o que no s'adaptaven a les condicions culturals i climàtiques locals". Tot plegat, lamenten, "va provocar despeses desconsiderades que van soscavar l'eficiència del projecte" i "l'ús adequat dels recursos". Amb tot, mai no van elevar la qüestió als òrgans anticorrupció de la UE perquè no es tractava d'un informe oficial, indica el mitjà citat. Els càlculs que els van fer arribar a la xifra de 12 milions de fons sense justificar "es basen en estimacions realitzades sobre la base de les dades financeres disponibles", reconeixen. L'agent espanyol jubilat es troba ara a presó provisional per suposadament pertànyer a una organització criminal en el marc del cas Mediador.

Cas Mediador

El sumari del cas Mediador indica que Juan Bernardo Fuentes, exdiputat ja del PSOE al Congrés, utilitzava la cambra baixa per captar empresaris i prometre’ls privilegis a canvi de regals. La trama, presumptament liderada pel socialista, el general de la Guàrdia Civil Francisco Espinosa i l’empresari canari Antonio Navarro Taraconte, demanava un “peatge econòmic” de 5.000 euros a empresaris captats sota la promesa d’obtenir privilegis en matèria de contractació pública. Segons informa Europa Press, es reunien amb aquests empresaris al Congrés i a la seu de la Guàrdia Civil a Madrid per aparentar “seriositat” i acabaven en “grans festes” en clubs i hotels amb una mitjana de despesa d’uns 3.000 euros, segons el sumari del cas. La Fiscalia assegura en un informe que existia una “trama formada per autoritats, alts càrrecs públics i altres persones intermèdies que oferien a diversos empresaris la possibilitat d’obtenir privilegis”. El ministeri públic assenyala que això es produïa “en l’àmbit de la contractació pública o altres manifestacions o beneficis derivats del sector públic a canvi del pagament de regals, trameses de diners o altres obsequis”.