De Villarejo només n'hi ha un. A Canàries, però, s'ha destapat un cas de corrupció que ha posat al focus d'atenció a Marco Antonio Navarro Tacoronte, el Villarejo desordenat.  El cas Mediador ha estat un dels escàndols de corrupció més importants de les Illes Canàries en els últims anys. Navarro Tacoronte va gravar durant més d'un any tota mena de persones, des de polítics a empresaris, en situacions compromeses, amb l'objectiu d'obtenir informació i influència per a la seva pròpia activitat com a intermediari, unes activitats que li han servit per guanyar-se aquest sobrenom. Però, qui és i quin paper ha tingut en la trama de corrupció de les Canàries coneguda com a "Cas Mediador"?

El cas Medidaor

Dins la trama Mediador, Navarro actuava com encarregat de facilitar la relació entre empresaris i polítics per obtenir beneficis a canvi de comissions. Les seves gravacions van mostrar com el diputat socialista Juan Bernardo Fuentes Curbelo utilitzava la seva posició en el Congrés com a eina per a l'acumulació de diners corruptes procedents de comissions per permetre a empreses peninsulars fer negocis a les illes, retirar infraccions o concedir subvencions. Navarro ha declarat, en una entrevista a Antena 3, que no té "la consciència tranquil·la" però que tampoc creu que hagi fet "res dolent".

La funció d'Antonio Navarro era la de mediador i aconseguidor, encarregat de facilitar la relació entre empresaris i polítics per obtenir beneficis a canvi de comissions. Les gravacions van mostrar a més dels implicats esmentats, que el cas també ha implicat altres polítics i empresaris a les illes Canàries, i ha causat una gran commoció en el govern de les illes i en el Partit Socialista a escala nacional. La investigació encara està en curs i s'espera que hi hagi més desenvolupaments i nous implicats en el futur.

La corrupció de les Canàries arriba al Congrés

Gràcies a les seves gravacions, Navarro va aconseguir incriminar en el cas de corrupció Medidador al general de divisió Francisco Espinosa Navas, acusat de tràfic d'influències i blanqueig de capitals, entre altres delictes. També va aconseguir implicar el diputat socialista Juan Bernardo Fuentes Curbelo en un cas de corrupció relacionat amb l'ús de la Cambra Baixa per acumular diners il·lícits procedents de comissions per concedir subvencions o per permetre que empreses peninsulars fessin negocis a les illes. Les revelacions de Navarro han estat tan impactants que han afectat de forma important al sistema polític canari. De fet, la presidenta de les Illes Canàries, Ángela Ballester, va anunciar que prendria mesures per combatre la corrupció en arribar al càrrec, precisament arran de les gravacions del mediador.

El cas va començar a partir de la denúncia de la dona del director de Deportes del Cabildo de Tenerife, Ángel Luis Pérez Peña, que acusava Navarro de perpetrar una estafa a través d'un càrrec de 2.700 euros en una targeta que ell no va poder explicar. Aquesta acusació, però, va ser desestimada pels tribunals, ja que Navarro va entregar les seves proves gravades als investigadors. A partir d'aquí, es va iniciar una investigació que ha posat al descobert una xarxa de corrupció i tràfic d'influències que ha afectat diverses esferes de la societat canària.