La jutge del cas Mediador, sobre corrupció a les Canàries, segueix el rastre a 17 presumptes suborns cobrats per l'exdiputat del PSOE Juan Bernardo Fuentes Curbelo, conegut com a "Tito Berni", a través de comptes bancaris d'una associació esportiva local, una assessoria i també mitjançant un compte personal. També investiga el cobrament en espècies, com la instal·lació gratuïta de plaques solars en una finca familiar, segons les converses analitzades pels investigadors en intervenir el telèfon mòbil de Fuentes Curbelo un cop que va ser detingut després d'entregar la seva acta com a diputat del Congrés.

En l'acte, pel qual Fuentes Curbelo va quedar en llibertat amb mesures cautelars perquè la Fiscalia no va demanar la seva entrada a presó, com sí que va succeir amb el general de la Guàrdia Civil Francisco Espinosa Navas, la jutge recull onze peticions d'ingrés de diners a través del compte bancari del club de futbol Associació Esportiva Tetir, del qual era president l'exdiputat socialista. En concret, investiga si va utilitzar aquesta entitat esportiva local com a "pantalla per rebre els pagaments", així com per efectuar retirades en efectiu justificades com a pagaments als entrenadors. "Justificava les sortides de xecs al portador en suports documentals que semblen indiciàriament que no s'ajusten a la realitat, aconseguint amb això donar una aparença de legalitat a aquesta operativa", assegura en un acte.

La jutge veu un "evident afany d'amagar els beneficis" i de l'exdiputat canari assegura que "oferia les seves possibilitats a canvi d'una contraprestació". "Es va oferir a totes les situacions que va poder", diu, al·ludint al pagament d'allotjaments a hotels i restaurants, així com a festes "amb servei de companyia". I és que s'han filtrat imatges dels implicats enla trama de corrupció acompanyats de dones de companyia en habitacions d'hotel.

Sobre l'exdiputat socialista diu la jutge que en almenys 17 ocasions li va enviar a l'intermediari de la trama, Marcos Antonio Navarro Tacoronte, el compte bancari on volia rebre els presumptes pagaments, als quals al·ludia amb el nom en clau de "bolígrafs". En concret, en onze ocasions va remetre la de l'associació esportiva, en cinc va recórrer a un compte personal d'Openbank i en una ocasió més a una de les seves assessories. La titular del Jutjat d'Instrucció número 4 de Santa Cruz de Tenerife es remet als informes policials i de l'Agència Tributària, així com a les proves recaptades quan es va ordenar la detenció de Fuentes Curbelo dies després que presentés la seva acta com a diputat del Congrés. Del registre en el domicili i assessoria de l'exdiputat es van confiscar dos telèfons i múltiples documents de l'Associació Esportiva Vega de Tetir, que se sumen a les proves recaptades de les converses gravades pel 'mediador' de la trama, Marcos Antonio Navarro Tacoronte.

"Del resultat del preanàlisi del contingut dels telèfons mòbils intervinguts s'extreu que efectivament l'investigat, l'exdiputat socialista, va mantenir i manté en l'actualitat converses amb part dels investigats de l'organització criminal", assenyala la magistrada. La jutge destaca que va arribar a demanar directament a un empresari que "li portés un bolígraf, sent aquest terme el mateix utilitzat per l'organització per a referir-se als diners", i que això es feia utilitzant el Congrés dels Diputats per rebre a empresaris, igual que es va fer amb la Direcció General de la Guàrdia Civil per part del general Espinosa.