La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima de la Generalitat ha concedit el tercer grau inicial a Oriol Pujol, condemnat a dos anys i mig de presó pel cas ITV.

Segons han informat fonts de la Conselleria de Justícia, han ratificat la proposta de la Junta de Tractament de la presó de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires, i el tercer grau serà efectiu a partir del pròxim dijous.

En el moment que la decisió sigui efectiva, Pujol serà traslladat a un centre de règim obert, on haurà d'anar a dormir cada dia excepte els caps de setmana i on hi haurà d'estar vuit hores al dia. Els interns amb arrelament a Barcelona, com és el cas de Pujol, que accedeixen al tercer grau tenen com a destinació el mòdul de règim obert de Brians 1 o els centres oberts de Trinitat o Wad Ras. Pujol va ingressar voluntàriament a Brians 2 el 17 de gener.

El tercer grau suposa la sortida de l'intern durant el dia per treballar o fer activitats formatives o de tractament encaminades a la seva reinserció. Pujol haurà de tornar a la presó a dormir i perquè el personal de tractament mantingui la supervisió sobre el cas, amb entrevistes de seguiment i els controls corresponents. Ha d'estar al centre un mínim de vuit hores. El cap de setmana pot estar a casa seva. Les mesures de seguretat en aquests centres oberts són més atenuades i hi ha un major contacte amb el medi comunitari perquè l'intern s'incorpori progressivament a la vida en llibertat.

Pujol, condemnat per delictes de tràfic d'influències, delicte continuat de suborn i falsedat en document mercantil, serà traslladat a un centre de règim obert, on haurà d'anar a dormir els dies entre setmana, i durant la jornada sortirà per anar a treballar, i podrà passar els caps de setmana a casa seva.

Fiscalia pot presentar recurs contra la decisió

Contra la decisió de la Secretaria de Mesures Penals la fiscalia pot presentar recurs. En aquest cas, el jutge de Vigilància Penitenciària resol, després de demanar els informes al centre penitenciari. Aquesta resolució té forma d’interlocutòria, que manté o revoca el tercer grau. 

Si la decisió del jutge és la revocació del tercer grau, podria passar que la resolució tingués efectes suspensius, i aleshores es deixaria sense efecte de manera immediata el tercer grau, tot i que l'intern presenti recurs davant de l'audiència provincial. Si no és el cas, el jutge pot mantenir el tercer grau mentre no es pronunciï l'audiència.