L'Audiència Nacional s'ocuparà de la peça relativa al Tsunami Democràtic dins de la macrocausa del cas Volhov i ho farà, segons fonts judicials, pels presumptes delictes de terrorisme o delicte organitzat en territori de més d'una audiència. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, el jutge Joaquín Aguirre insisteix i envia a l'Audiència Nacional aquesta peça contra el criteri de la Fiscalia. La notícia transcendeix en els dies de vacances del magistrat Aguirre.

Abans de l'estiu, el jutge Aguirre ja havia intentat enviar la causa referent al Tsunami Democràtic a l'Audiència Nacional. El procés, però, es va veure torpedinat per l'escrit de la Fiscalia, que es va sumar a les defenses i va sol·licitar que aquesta peça no arribés a Madrid.

Concretament, aquesta investigació situa el focus, entre altres, en l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell, l'exdirigent de CDC David Madí, l'empresari Oriol Soler i el director de l'oficina d'expresident de Carles Puigdemont, Josep Alay, per la seva suposada vinculació al Tsunami Democràtic.

La Fiscalia avisava de "vulneració de drets"

A principis d'aquest mes, el fiscal Fernando Maldonado emetia un escrit en el qual advertia que la decisió d'enviar el cas a l'Audiència no tenia "la més mínima motivació tàctica ni jurídica". Paral·lelament, Maldonado retreia al jutge Aguirre que, en aquesta petició que feia al tribunal especial, no expliqués ni detallés els fets que atribueix als implicats ni la seva qualificació jurídica. De fet, això era el que argumentava la defensa, que sostenia que hi havia una manca de motivació i no sabien exactament els motius o delictes pels quals s'havia de fer la instrucció a l'Audiència Nacional.

En aquest sentit, la Fiscalia entenia que s'havien "vulnerat els drets a la tutela judicial efectiva dels investigats en aquest cas" i que, en referència a l'apel·lant, es produïa "indefensió". Maldonado anava més enllà i sol·licitava declarar la nul·litat de la interlocutòria i fer una altra resolució judicial "que satisfaci el dret de les parts a conèixer els fonaments bàsics" que motivaven la decisió del jutge Aguirre d'inhibir-se dels fets relatius a la peça del Tsunami Democràtic.

Així doncs, el fiscal no veia oportú traslladar aquesta causa a l'Audiència Nacional, atès que el magistrat Joaquín Aguirre no havia comunicat a les parts els motius pels quals havia demanat inhibir-se del cas, fet que, a parer de Maldonado, "evidencia que no es pot realitzar un control de legalitat de l'actuació judicial ni les parts poden argumentar (a través dels recursos) en contra d'aquesta inhibició".

Amb aquesta resolució, la secció 21a de l'Audiència de Barcelona es manté ferma en la decisió d'enviar aquesta peça a l'Audiència Nacional i nega que es produeixi una vulneració del dret a la tutela judicial efectiva.

 

Imatge principal: Fotografia de la seu de l'Audiència Nacional.