Kafkiana, arbitrària, incomprensible, grotesca, confusa, contradictòria, vergonyosa. Són només alguns dels adjectius que han utilitzat els advocats de Junts per Catalunya, Josep Costa i Jaume Alonso-Cuevillas per definir la decisió de la Junta Electoral Central de vetar la presència de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a la seva candidatura per a les eleccions europees del 26 de maig. 

jaume alonso cuevillas josep costa jxcat - sergi alcazar

De manera provisional, mentre no es resolen els recursos que presentaran al Tribunal Suprem, al Tribunal Constitucional i al Tribunal de Justícia de la Unió Europea de Luxemburg, han designat Gonzalo Boye, Xavier Trias i  Beatriz Talegón com a substituts. Des de JxCat aclareixen que es tracta d'una decisió "d'emergència", perquè la comunicació de la Junta Electoral Central els ha estat comunicada dues hores abans que s'acabés el termini de proclamació de les candidatures, les 8 del vespre, un marge de 78 minuts, quan la llei estipula que ha de ser de 48 hores. La resolució, a més, està signada amb data d'ahir.

El límit el fixa la llei i és inamovible. Per tant, si no s'esmenava la llista avui dilluns, aquesta no hauria quedat proclamada. Per evitar-ho, s'ha pres la decisió de canviar els noms de l'expresident i els exconsellers pels de l'advocat que coordina l'estratègia judicial a l'exili Gonzalo Boye, l'exalcalde Xavier Trias, víctima de les clavegueres de l'Estat, i la periodista Beatriz Talegón.

Tot i això, tant Cuevillas com Costa han declarat amb contundència que "a les paperetes, el que acabarem votant el 26 de maig, els números 1, 2 i 3 de la llista seran Puigdemont, Comín i Ponsatí". "Quan ho guanyem, es restituiran com a candidats", han afegit. Com que es tracta de contenciosos electorals, els tres tribunals als quals recorreran, el Suprem, el Constitucional i Luxemburg, han de resoldre abans de les eleccions.

jaume alonso cuevillas josep costa jxcat - sergi alcazar

Res tan greu des de l'1-O

Costa i Cuevillas han visibilitzat la seva indignació per una mesura, la de la Junta Electoral Central, que "supera àmpliament qualsevol cosa que s’hagi pogut fer des de l’1-O, és una emergència democràtica que combatrem". Alhora han destacat que "és tan vergonyós i antidemocràtic" que hi ha hagut quatre magistrats que han emès vot particular en contra de la decisió dels seus companys i, per tant, defensant que calia desestimar el recurs de Cs i el PP. 

Per tot això, des de JxCat adverteixen que les eleccions europees s'han convertit en un "referèndum entre autoritarisme o democràcia".