Sorpresa en l'escrit on la Junta Electoral Central argumenta els motius pels quals s'ha decidit vetar Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí de la llista de JxCat a les eleccions europees (Lliures per Europa). Fins a quatre dels onze magistrats que tenen veu i vot hi estan en contra, entre els quals, el president i el vicepresident. Han emès un vot particular argumentant que la rebel·lia penal no és causa d’inelegibilitat. 

Tots quatre consideren que l'expresident i els dos exconsellers tenen intacte el seu dret al sufragi passiu, que ja van poder exercir el 21-D del 2017, a les eleccions al Parlament. De fet, es dona el cas que un altre dels exconsellers a l'exili, Lluís Puig, ha pogut concórrer sense impediments com a candidat al Senat.

Però no només això, alhora defensen que la Junta Electoral Central no té competències per acordar l'exclusió del cens d'un ciutadà, perquè aquesta funció és exclusiva d'un altre organisme, l'Oficina del Cens Electoral. 

Per tots aquests motius, el president, el vicepresident i els dos vocals consideren que s'hauria d'haver desestimat el recurs del PP i Cs. 

Les raons per apartar-los

La majoria de magistrats de la JEC, però, són partidaris d'apartar Puigdemont, Comín i Ponsatí, de qui diuen que estan "extramurs". S'aferren a l'argument que tenen "limitats els seus drets polítics" i que són ells mateixos els qui s'autoexclouen, perquè "voluntàriament s'han col·locat en una situació de burla, que afecta la seva condició d'electors" que qualifiquen d'"un impediment insalvable per a l'accés a la candidatura". Afegeixen, a més, que és evident que no són residents a les localitats on figuren censats. 

Alhora, consideren que permetre'ls ser candidats suposaria un frau per als electors, ja que "s'iniciaria un camí de final incert per a exercir la representació política". 

... però rep la targeta censal

Hores després, Puigdemont ha compartit la imatge de la targeta censal que va rebre per participar en les eleccions del 28-A, cosa que posaria encara més en dubte la limitació dels seus drets. "Després de llegir els motius de la JEC, suposo que aquesta certificació del cens que em van enviar per votar a les eleccions d'ahir 28-A devia ser un fake", ha apuntat.