L'advocat del president Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha titllat d'"aberració jurídica" la repetició del judici als síndics de l'1 d'octubre, que van ser absolts. L'Audiència de Barcelona ha aprovat tornar a fer el judici tal com demanava la fiscalia, qui demanava dos anys i nou mesos de presó pels delictes de desobediència i usurpació de funcions públiques. La fiscalia va presentar recurs contra l'absolució en considerar que no s'havien valorat les proves correctament. La decisió ha provocat una contundent resposta de l'independentisme, que ha lamentat els fets. Entre ells Boye, que ha afirmat: "Una nova aberració jurídica...".

Qui també s'ha pronunciat ha estat el president Puigdemont, que ha esclatat: "Entre diàlegs màgics i solucions felices, la repressió va refinant la seva eficàcia. Ens persegueixen igual per ser independentistes, però ara sembla que ho facin de manera justa i democràticament impecable", ha denunciat el president a través del seu compte de Twitter. Puigdemont, que amb la seva rèplica fa al·lusió a la taula de diàleg que s'haurà de reunir la setmana vinent per segona vegada, i a les declaracions del ministre de Cultura, Miquel Iceta, que la setmana passada li va aconsellar que es lliurés a la justícia per trobar solucions felices, ha mostrat tot el suport als membres de la sindicatura.

 Els síndics electorals absolts són: el catedràtic de Ciència Política de la Universitat de Barcelona (UB) Jordi Matas, que va presidir la sindicatura; la professora de Ciència Política a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i actual consellera, Tània Verge; el professor de Dret Administratiu a la UB Marc Marsal; el professor de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Josep Pagès, actual diputat al Congrés per Junts, i l'advocada Marta Alsina.