La reunió dels presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez d'aquest divendres a la Moncloa ha acabat amb l'anunci d'una nova convocatòria de la taula de diàleg que se celebrarà l'última setmana de juliol a Madrid. Així ho han anunciat simultàniament els dos governs, que no han concretat el dia però han avançat que serà una reunió de treball i sense presidents. En la seva compareixença a la delegació de la Generalitat, Aragonès ha subratllat que l'objectiu d'aquesta nova convocatòria és abordar la fi de la repressió i avançar en la desjudicialització del conflicte amb uns "primers acords parcials".

 

Precisament, la darrera reunió entre Aragonès i Sànchez es va produir el 15 de setembre de l'any passat al Palau de la Generalitat, coincidint amb la primera convocatòria de la taula de diàleg. Des d'aleshores, aquest fòrum no s'ha tornat a reunir, tot i que hi havia un compromís que ho fes a començaments d'any. A finals d'abril, a més, va esclatat l'escàndol per l'espionatge de l'Estat a dirigents independentistes, entre els quals el mateix Aragonès, la qual cosa va provocar una congelació de les relacions entre els dos executius.

Un cop superades les eleccions andaluses i davant l'interès del PSOE a reconstruir la majoria parlamentària que fa costat al Govern, de la qual ERC és una peça essencial, les relacions s'ha tornat a activar. De fet, Sánchez ha reiterat les darreres setmanes les crides a convocar de nou la taula de diàleg i les apel·lacions a Junts perquè s'hi sumi.

Repressió i desjudicialització

En la seva compareixença, Aragonès ha subratllat que per donar credibilitat a la taula de diàleg cal impulsar la "negociació a curt termini", que aquesta se centrarà en la fi de la repressió i la desjudicialització del conflicte i que en la propera trobada s'hauran de començar a concretar els "primers acords parcials". No ha especificat en què poden consistir aquests acords, tot i que la reforma del delicte de sedició és un dels punts recorrents en aquest debat. Precisament, Sánchez va advertir aquesta setmana al Congrés que no hi ha "majoria suficient" per aquesta reforma. 

Aragonès ha insistit que aquestes seran només les primeres passes perquè els dos governs estan lluny de l'acord i després caldrà abordar la resta de reivindicacions de fons de l'independentisme. "Mentre la ciutadania no tingui la possibilitat de decidir amb llibertat el futur polític del país som lluny de resoldre el conflicte", ha afegit.

Reunió important

El president, que ha informat Junts abans de participar a la roda de premsa, ha començat la compareixença assegurant que la reunió ha estat "important". No ha volgut parlar de normalització de relacions, però sí de superar "per responsabilitat institucional" la situació que va portar al trencament entre els dos executius; ha explicat que en la trobada han ratificat l'acord sobre la metodologia de diàleg que van pactar la setmana passada la consellera Laura Vilagrà i el ministre Félix Bolaños per concretar les garanties que va reclamar el Govern, i ha avançat que els presidents no participaran en la trobada i que només hi intervindran si cal "posar-hi més insistència política".

Recuperació de la normalitat

La primera a comparèixer per donar compte del resultat de la reunió ha estat la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, que ha parlat de “recuperació de la normalitat” en les relacions entre els dos executius, d'una trobada positiva, en la qual s'ha ratificat la metodologia de treball que es va anunciar la setmana passada. 

Amb tot, ha admès que els dos governs es troben en "posicions molt diferents, amb diferencies enormes" i que el govern espanyol "defensa l’Estat autonòmic i el títol VIII de la Constitució, però sabem que l’única manera d’avançar és el diàleg". La ministra, com ha fet el mateix Sánchez els darrers dies, ha insistit en la crida perquè Junts se sumi a la taula de diàleg, però ha insistit que els components d'aquest forum han de ser tots membres dels respectius governs.

El president ha arribat a les 12 hores al palau de la Moncloa i Sánchez l'ha rebut a la porta on han protagonitzat l'habitual encaixada. La reunió s'ha celebrat al sofà del despatx del president espanyol en una sala presidida per una bandera espanyola i una senyera.

Pere Aragonès Pedro Sánchez 17/7/2022 Moncloa - Foto: Efe / Emilio Naranjo

Pere Aragonès i Pedro Sánchez durant la reunió al despatx de la Moncloa. Foto: Efe / Emilio Naranjo

La trobada, que s'ha vist precedida de dues reunions de la consellera Laura Vilagrà amb el ministre Félix Bolaños, es produeix la mateixa setmana en què s'ha celebrat el debat de política general en què s'ha pogut constatar l'absència del debat sobre Catalunya a la política estatal.