Després de posar un peu a Itàlia i haver estat detingut, finalment, Carles Puigdemont ha quedat en llibertat. En aquest context, l'advocat Gonzalo Boye ha dit que algú podria haver dibuixat una jugada mestra: "Quan una persona posa la seva firma (Llarena) és responsable". Així s'ha expressat l'advocat de Carles Puigdemont en un contacte ràpid amb El Suplement de Catalunya Ràdio. 

En aquest sentit, ha detallat que en els pròxims dies "presentarem les cautelaríssimes". De fet, ha dit que és qüestió d'hores o dies. Així, ha volgut ressaltar que "el president Puigdemont té immunitat excepte per l'execució d'una euroordre que ara està suspesa".

Boye ha comentat que aquest dissabte parlaran amb els advocats italians de Puigdemont i ha reiterat que el president "sempre ha estat a disposició de tribunals democràtics".

Així, segons recull l'ACN, ha instat a crear comissions d'investigació al Congrés dels Diputats i al Parlament per determinar "què està passant amb la persecució de l'independentisme i de l'exili, quins recursos públics s'estan gastant i quantes irregularitats s'estan cometent". "El poder judicial (espanyol) no pot ser aliè al control per part d'altres poders de l'Estat", ha opinat.

En preguntar-li per què el van detenir a Itàlia, ha constatat que ha passat el que va succeir a Alemanya: "una coordinació policial i uns desitjos irrefrenables d'empresonar un eurodiputat". Boye ha dit que ell vol pensar que el president del govern espanyol no tenia coneixement de què estava passant, i ha responsabilitzat directament el jutge Pablo Llarena.

Puigdemont, en llibertat

Carles Puigdemont ja està en llibertat. La Cort d'Apel·lació de Sàsser ha decidit posar-lo en llibertat sense mesures cautelars, i serà lliure per moure's arreu d'Europa. En la sortida, el president ha estat acompanyat pel president de Sardenya, Christian Solinas, i el president del seu Parlament, Michele Pais. Puigdemont ha assegurat als mitjans de comunicació: "Espanya no perd mai l'oportunitat de fer el ridícul".

El procediment judicial segueix en marxa després que el polític independentista va ser detingut aquests dijous quan viatjava a l'Alguer procedent de Brussel·les. Entre aquesta tarda i demà al matí està previst que el jutge faci pública la seva resolució. Tot i això, el cap de l'oficina del president, Josep Lluís Alay, ha assegurat als mitjans de comunicació que Puigdemont "assistirà a l'acte institucional que tenia previst a l'Alguer".

Agenda italiana

Durant la seva estada a l'illa italiana, i un cop posat en llibertat, es reunirà amb les màximes autoritats de l'Alguer i de Sardenya, visitarà la Corona de Logu (Assemblea de batlles i regidors independentistes de Sardenya) i es reunirà amb representants dels partits sards, a qui agrairà el seu suport al dret d’autodeterminació de Catalunya i la denúncia que han fet contra la repressió de l’estat espanyol des del Primer d’octubre de 2017.

La policia ho sabia

La detenció del president Puigdemont a Itàlia, en la seva arribada a l'aeroport de l'Alguer, segueix generant diversos dubtes. Entre d'altres, la participació o no del govern espanyol en l'operació.

Segueix sent una de les claus per saber a instàncies de qui la policia italiana va arrestar i ha fet passar Carles Puigdemont aquesta nit a la presó, a l'espera de ser passat a disposició del jutge. Els dubtes es comencen a resoldre, i sembla que la policia espanyola sabia perfectament que la policia italiana detindria el 130è president de la Generalitat de Catalunya només trepitjar Sardenya.

 

 

Imatge principal: l'advocat Gonzalo Boye / Europa Press