Els advocats Isabel Elbal i Gonzalo Boye han presentat un nou recurs en el marc del cas que segueix el TSJC contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per la suposada fragmentació de contractes durant l'etapa en què dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (IEC). Es tracta d'un recurs de queixa contra la providència de dimarts passat en què s'inadmetia el darrer recurs d'apel·lació contra la interlocutòria de l'instructor. El recurs arriba gairebé a la mateixa hora en què la mesa del Parlament debat la suspensió de la presidenta de la cambra arran de l'obertura del judici oral, en aplicació de l'article 25.4 del reglament.

🔴 Laura Borràs, suspesa com a presidenta del Parlament | DIRECTE

 

 

Dimecres de la setmana passada la defensa de Laura Borràs va presentar un recurs d’apel·lació perquè la sala civil i penal de TSJC tramités l’incident de recusació “per falta d’imparcialitat” del jutge instructor del cas, Carlos Ramos. El recurs, argumentava que el jutge instructor té “indegudes presses” per tancar el procediment a Borràs, especialment en haver desestimat la seva recusació, a més dels arguments contra el processament de la presidenta. Aquest dilluns el tribunal va tombar aquest darrer recurs i va dictar l'obertura del judici oral contra la presidenta del Parlament, a la qual s'acusa de prevaricació i falsedat documental. El fiscal ha demanat una pena de sis anys de presó i 21 d'inhabilitació contra ella. 

En el recurs de queixa presentat avui contra la providència de dilluns, els advocats sol·liciten de nou que s'admeti el seu darrer recurs d'apel·lació i que es revoqui la interlocutòria de l'instructor. Acompanyen la petició amb els escrits de recusació. 

Jutge imparcial

En el text, Elbal i Boye rebutgen que el seu objectiu sigui dilatar el procediment, tal i com ha retret el jutge, i insisteixen que aquesta providència demostra que no tenen "un jutge imparcial". "No sabem quin interès té el magistrat-instructor en aquesta concreta causa, però sí sabem que algun n'ha de tenir, atès que no és lògic ni normal que reaccioni de forma tan hostil davant d'un incident de recusació que no qüestiona en absolut la seva professionalitat, sinó la seva aparença d'imparcialitat", retreu.

La defensa de Borràs al·lega també vulneració al dret a la tutela judicial efectiva i a un procediment amb totes les garanties, davant la indefensió provocada pel que que "sense motiu que ho justifiqui" s'ha inadmès la recusació que han presentat.

Malgrat aquest recurs de queixa, la resolució que va dictar aquest dilluns el jutge dictant l'obertura del judici oral era ferma. La fiscalia sosté que Borràs com a directora de la ILC va concedir divuit contractes, amb un cost total de més de 309.000 euros, al seu amic Isaías Herrero, perquè actualitzés la web de la Institució, sense cap concurs públic.

L'article 25.4 del reglament del Parlament estableix la suspensió immediata dels diputats acusats per un delicte de corrupció a partir del moment en què se'ls obre judici oral.