Els advocats Carles Costa i Gonzalo Boye han explicat per què el jutge del Tribunal Suprem Manuel Marchena "va presentar, mantenir i finalment ignorar" el cas de la immunitat d'Oriol Junqueras a la justícia europea. En un extens fil a Twitter els dos advocats han analitzat les maniobres del jutge del Tribunal Suprem, que segons apunten des d'un primer moment confiava –pels seus càlculs– que la resolució de la justícia europea els seria favorable. "Va apostar i va perdre", han conclòs. 

Els jutges del Tribunal Suprem, seguint una estratègia premeditada, van utilitzar el cas prejudicial dels eurodiputats electes Carles Puigdemont i Toni Comín contra Junqueras, denuncien Costa i Boye, amb la intenció afegida d'excloure els dos exiliats. La maniobra, però, se’ls va girar en contra i va fracassar gràcies a la intervenció en els dos casos del primer advocat general de la UE, el polonès Maciej Szpunar.

Marchena comptava que tenia el cas en la prejudicial guanyat i fortificava el suport implícit –a través dels advocats corresponents– de la fiscalia, l'Advocacia de l'Estat, de Vox i de la Comissió Europea i el Parlament Europeu. Ara bé, el jutge va passar per alt que Szpunar tenia coneixement de qüestions "que ningú no havia al·legat a la prejudicial, sinó que les coneixia dels recursos de Puigdemont i Comín". 

Fins aleshores, cap dels altres advocats que compartien la posició de l'estat havien relacionat els dos casos, que per Costa i Boye "eren evidents". Les defenses de la Comissió Europea i el Parament Europeu, fins i tot van recórrer durant la vista de la prejudicial al cas de Puigdemont i Comín per al·legar que Junqueras tampoc era diputat. "El fet que la JEC no hagués notificat mai la seva elecció va ser el motiu pel qual cap d’ells no va poder ser a Estrasburg el 2 de juliol", destaquen els advocats.

Que l'advocat general del TJUE es decantés per reconèixer la immunitat de Junqueras en el seu escrit de conclusions el 12 de novembre va agafar per sorpresa Marchena. "El TJUE no només contradiu el Suprem sobre la immunitat, sinó que també desautoritza la JEC i el Parlament sobre la qüestió del jurament i els resultats", expliquen els advocats, que destaquen que aleshores els jutges espanyols "ja no hi podien fer res" perquè era "massa tard". 

La intervenció de l'advocat general Szpunar va ser clau perquè el Tribunal de Justícia de la UE sentenciés un mes més tard –el 9 de desembre– que Oriol Junqueras tenia immunitat des del moment que va ser proclamat càrrec electe al Parlament Europeu el 13 de juny, quan la Junta Electoral va proclamar oficials els resultats electorals, i hauria hagut de sortir de la presó per anar a Brussel·les a prendre possessió del càrrec.