L'advocat Gonzalo Boye ha admès en una entrevista a Ràdio 4 que li hauria agradat participar en el judici al procés: "Em vasaber greu no ser-hi, però amb el temps veig que és millor per a l'estratègia". Boye, advocat del president Carles Puigdemont i també qui va defensar el president Quim Torra, acusat de desobediència per no haver atès les ordres de la Junta Electoral espanyola, no va ser present en el judici del procés als presos polítics ni tampoc en la defensa dels líders d'Òmnium i l'Assemblea, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, respectivament, celebrat al Tribunal Suprem.

 A més, també ha donat el seu punt de vista sobre quina hauria estat l'estratègia més correcta a seguir: "Les coses que s'han aconseguit a fora no buscaven defensar els de fora. S'hauria d'haver donat més joc a la sentència alemanya en el judici del procés, és molt sòlida, hauria de ser l'eix de la defensa". La sentència del tribunal alemany defensa que l'ordre constitucional no va perillar. Boye va més enllà i parla de com queda la situació actual des de que el president Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí van entrar al Parlament Europeu: "El 13 de gener, amb l'adquisició de l'acta d'eurodiputats, es va produir una derogació fàctica de la llei electoral espanyola".

Pel que fa al desenllaç del president Torra amb la justícia, l'advocat explica que "la sentència fa cas omís als drets fonamentals. És una gran oportunitat per al Tribunal Suprem perquè demostri la seva imparcialitat". Tot i que Boye conclou: "L'agenda política catalana l'està marcant la justícia".