El cop de porta del Tribunal Constitucional al caràcter “preferent” de l’aranès a la Vall d’Aran, no ha passat per alt a dues araneses d’allò més lligades a la política catalana.

Una és l’exdiputada de la CUP Mireia Boya, que precisament declara aquest dimecres al Tribunal Suprem per l’1-O. “Per mi l'occità sempre serà preferent. Qui és el TC per decidir sobre la meva llengua materna?”, s’ha expressat amb contundència a Twitter:

Així, ha afegit que “ara que el TC ataca l’aranès l’hauríeu d’aprendre tots per no deixar-lo morir”:

El relleu aranès de Boya al Parlament -no va obtenir l’escó el 21-D- el va agafar Anna Geli, número 6 de Junts per Catalunya a la demarcació de Lleida.

La diputada també s’ha mostrat totalment contrària a la decisió del TC. “Jo sempre parlaré aranès, mal que us faci. I serà la meva llengua preferentíssima. El parlaré amb els amics, amb els veïns, amb els familiars i amb tots aquells que vulguin aprendre'l. Perquè una llengua, com la dignitat, mai no la podreu escapçar. Adéu”, ha volgut deixar clar:

L’aranès es troba en un moment delicat. Malgrat que ja fa 12 anys des que va ser declarat oficial, l’ús habitual ha disminuït un 20% en el mateix període. L'Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana defensa recuperar la participació de la llengua en els àmbits socials, i nega la idea que ''la protecció de l'aranès va en contra de la protecció del català''.