Mireia Boya, l'exdiputada de la CUP, és la primera a declarar dels nous imputats pel Suprem en el cas de l'1 d'octubre. Un cop decidit que sí que assistirà a la citació de Pablo Llarena, avui ha anunciat el que explicarà al magistrat que manté a la presó Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Boya declararà però no acatarà. La resta d'imputats van haver de renunciar a la via unilateral i van assumir la Constitució i el 155, uns per evitar entrar a la presó, i d'altres per sortir-ne.

"Estan desperdigant la repressió perquè no ens adonem de la seva magnitud. Estem en un estat d'excepció", ha dit Boya en la roda de premsa que ha fet acompanyada del seu advocat.



Com altres imputats, l'exdiputada de la CUP ha acusat el Tribunal Suprem d'instruir una causa general contra el procés: "La causa del TS ha estat construïda sobre un atestat de la Guàrdia Civil gens fonamentat objectivament, parcial i interessat". I com també han fet la resta d'investigats, ha negat qualsevol tipus de violència: "Construeix un relat de violència que només va existir per part seva l'1 d'octubre davant els col·legis electorals. Dret penal de l'enemic se'n diu: se'ns jutja per com pensem, pel que podem fer en el futur, amb absència de garanties processals i amb penes desproporcionades".

Boya dirà a Pablo Llarena que "defensar el dret d'autodeterminació dels pobles no és delicte. Aplicar un programa electoral pel qual vaig ser escollida diputada el 27-S del 2015 no és delicte. Pensar diferent i sortir al carrer per manifestar-ho no és delicte. No és delicte de rebel·lió una reivindicació pacífica del dret de sufragi".

"Ja hem vist que no serveix de res abjurar de la ideologia pròpia per evitar la presó. Jo m'estimo més anar de cara. Vam fer un referèndum i el vam guanyar. Reivindiquem-ho més tots plegats. I si hem de convertir aquesta causa general en un veritable judici polític per mostrar les vergonyes antidemocràtiques de l'Estat, fem-ho. Si cal, arribarem a instàncies internacionals. Ells creuen que són forts judicialment, nosaltres creiem que la justícia polititzada és el taló d'Aquil·les de la democràcia de l'Estat", ha dit Boya per justificar la seva compareixença davant el Suprem d'aquest dimecres a Madrid.

Mireia Boya s'ha mantingut ferma en la defensa del seu ideari polític i ferma per si es dona el cas que acabi entrant a la presó: "La CUP no renunciarà ni a una coma del seu programa electoral. Si entro, només sortiré amb la República. El meu i el nostre compromís és amb la gent, amb el poble i amb la construcció de la República".

Boya és la primera a declarar. Ho havia de fer dimecres, també, amb Anna Gabriel, però un judici del seu advocat Benet Salellas ha fet posposar la declaració de l'exportaveu de la CUP fins al dia 21. Gabriel tancarà aquesta segona ronda de declaracions d'imputats que seguirà la setmana que ve, del 19 al 21 de febrer, amb Marta Rovira, Marta Pascal, Artur Mas i Montse Lloveras.