La diputada de la CUP Mireia Boya ha demanat aquest dilluns a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, seguir l'exemple de la seva homòloga a Badalona, Dolors Sabater, i garantir que els barcelonins puguin votar en el referèndum de l'1 d'octubre. "Ada, sigues més Dolors, si us plau!", ha reclamat Boya. Ho ha fet en un acte d'Esquerres per la Independència, on també ha participat Gabriel Rufián (ERC), Joan Giner (Podem) i David Companyon (EUiA), o la mateixa alcaldessa de Badalona.

Boya també ha lamentat que des d'alguns partits polítics es demanin "més garanties" en el referèndum, quan això no és possible per l'actitud del govern espanyol. "Ens estan robant les garanties. Les teníem i ens les estan robant", ha recriminat la diputada cupaire.

En aquest sentit, la cupaire ha retret que "la repressió de l'Estat no té límits", i ha criticat les paraules del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, en la junta directiva del PP català que va tenir lloc divendres passat a Barcelona. "Ja va avisar Rajoy dient 'M'obligaran a fer el que no vull fer', com si sigués un maltractador, perquè això és el que fan els maltractadors", ha lamentat Boya.

Hegemonia d'esquerres

D'altra banda, el secretari polític de Podem, Joan Giner, ha afirmat que "no hi haurà una república catalana completa si no hi ha una hegemonia de les esquerres". Giner ha considerat que un nou Estat català s'hauria de construir tenint en compte tothom i ha apostat per una Catalunya lliure de les grans empreses i generosa amb els refugiats.

Per la seva banda, Gabriel Rufián ha assenyalat que "una de les imatges més potents de la república catalana" seria veure els diputats d'ERC sortint del Congrés. A preguntes de la presentadora, l'escriptora Bel Olid, però, ha assegurat que encara "no hi ha una data, serà quan el Govern de Catalunya ho dictamini, però en tinc moltíssimes ganes".