El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, ha qualificat de "tensió creativa" les discrepàncies d'ERC amb JxCat que han portat, entre d'altres coses, a un avançament electoral. 

En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, el titular d'exteriors ha volgut rebaixar el clima de tensió recordant que el Govern ha estat "creatiu" i ha "avançat". De la mateixa manera, ha apuntat que la consulta del 9 de novembre de 2014 es va celebrar "tot i les diferències".

A més de la taula de diàleg entre el govern català i l'espanyol que se celebrarà, si no canvia res, dimecres vinent, Bosch ha volgut recordar la importància que tenen les comissions bilaterals entre els dos governs: "Des d'Adam i Eva, el govern espanyol no vol convocar les bilaterals. La propera la convoco jo, cal madurar-la, perquè hi ha deutes històrics a resoldre". Aquests deutes, segons Bosch, són en matèria de beques, Rodalies, Justícia...

Tornant a la taula de diàleg entre governs, el conseller d'Exteriors no ha confirmat qui hi haurà a la delegació del Govern que anirà a Madrid, el que sí que ha assegurat és que l'encapçalarà el president Quim Torra. Segons Bosch, "els noms no són fonamentals, el que és important és que el govern espanyol hagi dit que cal dialogar sobre el conflicte".

Bosch també ha demanat a l'independentisme que utilitzi la seva "fortalesa" al seu favor a la taula de diàleg en el primer cop que "s'arrossega" el govern espanyol "per parlar d'autodeterminació i el fi de la repressió". El conseller ha dit que "sembla que ara s'obre una oportunitat" i ha considerat que la posició de "força" de l'independentisme s'està utilitzant "de forma intel·ligent".