El conseller d'Acció Exterior de la Generalitat, Alfred Bosch, ha considerat que la decisió de l'exvicepresident Oriol Junqueras de romandre a Catalunya i afrontar els càrrecs que se li imputen per la seva participació en el referèndum de l'1-O va ser "valenta i conseqüent moralment". En una entrevista aquest dimecres a Televisió Espanyola (TVE), Bosch ha dit que l'opció de quedar-se i afrontar el seu destí" va ser personal i no vol dir que altres opcions siguin criticables.

El conseller ha justificat així les declaracions de Junqueras al diari francès 'Le Figaro', on en una entrevista va assenyalar aquest dilluns: "Jo em vaig quedar a Catalunya per sentit de responsabilitat cap als meus conciutadans. Sòcrates, Sèneca o Ciceró van tenir l'oportunitat de fugir i no ho van fer".

"És una referència a ell mateix" i no es refereix a la decisió dels qui van optar per marxar a l'estranger, ha assegurat Bosch, que ha recordat que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, també va decidir anar-se'n a Ginebra i Junqueras manté amb ella una relació de gran amistat i compenetració, ha apuntat.

Preguntat per la relació entre Junqueras i l'expresident català Carles Puigdemont, Bosch ha dit que "bona part del problema és que Junqueras i Puigdemont no poden asseure's en una taula i parlar" i la responsabilitat última d'aquesta situació la té l'Estat, ha assegurat.

Bosch també s'ha referit als Pressupostos Generals de l'Estat i ha dit que el PSOE no ha contactat amb el portaveu republicà en el Congrés, Joan Tardà, per abordar-los. A més, ha demanat de no "excloure" de l'agenda temes de màxima importància com considera que és la situació dels presos sobiranistes, i ha demanat a l'Executiu de posicionar-se.