El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Alfred Bosch, ha afirmat aquest dijous a Londres que l'imminent començament del judici del procés en el Tribunal Suprem espanyol "no ajudarà a superar la crisi" a Catalunya.

En la conferència a la Universitat London School of Economics (LSE) Ara què? El futur polític i judicial del moviment independentista català, Bosch ha assenyalat que el procés judicial contra alguns dels impulsors del procés independentista català només "danyarà" més la situació.

El conseller, que s'ha traslladat a la capital britànica per inaugurar la Catalan House, ha criticat l'acusació popular que exercirà en el judici Vox, un partit polític que ha qualificat com a "ultrarracista, xenòfob i extremista".

Interrogat pel moderador de la conferència, l'historiador Paul Preston, sobre si creu que Catalunya prosperaria com a país independent, ha opinat que "hi ha oportunitats de desenvolupament" i ha assegurat que "hi ha molts països que han prosperat com a independents en les últimes dècades".

A més, el conseller ha afirmat que els independentistes catalans són "remainers" -en referència al terme utilitzat al Regne Unit per referir-se a aquells que rebutgen el "brexit"- i ha manifestat que comparteixen "els valors europeus".

No obstant això, el professor de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) José Ignacio Torreblanca, també present en la conferència, ha replicat al seu interlocutor que no poden ser europeus "si no defensen l'Estat de dret".

Torreblanca ha comparat el procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) amb el moviment independentista català per la "profunda divisió i polarització" que els dos esdeveniments han provocat a la societat i les "mentides i distorsions" que s'han dit al voltant de tots dos.

L'exconsellera Clara Ponsatí i el seu advocat Aamer Anwar també han participat en la conferència. En ell, Ponsatí ha defensat la seva activa participació en l'organització del referèndum de l'1 d'octubre del 2017 i ha dit que li agradaria "testificar" per aquests fets en un tribunal "just".