"Exigim que el govern espanyol compleixi el dictamen de Nacions Unides sobre l'alliberament dels presos i la seva indemnització". Així de contundent s'ha expressat el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, després de saber-se que l'ONU farà públic aquest dimecres a la tarda un informe on reclama la llibertat immediata de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras i que siguin indemnitzats. 

En declaracions al Parlament, Bosch ha recordat que els estats "han de complir" amb els dictàmens de les Nacions Unides, malgrat no siguin vinculants, pel que ha demanat la seva llibertat i indemnització. El conseller també ha afirmat que el Govern expressarà la seva posició quan es confirmi la decisió del grup de Treball contra les Detencions Arbitràries.

Bosch, però, no ha estat l'únic que s'hi ha referit aquest dimecres. De fet, a poques hores perquè es conegui l'informe complet, gran part de l'independentisme ja ha començat a reaccionar i a demanar la llibertat dels presos. Des d'ERC han estat dels primers a fer-ho, demanant la llibertat dels empresonats durant la sessió de control del Parlament.

També el president Quim Torra ha aprofitat la resolució per carregar contra Espanya, que ho ha qualificat d'"atac sever", i s'ha preguntat incomplirà. 

Finalment, el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, en declaracions a la premsa davant a cambra catalana, ha instat a l'Estat a promoure la llibertat dels presos a través de l'Advocacia de l'Estat. 

També des de diversos sectors de l'independentisme s'han referit de maneres similars sobre la qüestió.