El ministeri d'Afers Exteriors, amb Josep Borrell al capdavant, vol impedir que es posin en marxa les delegacions que el Govern vol obrir a l'Argentina, Mèxic i Tunísia, segons ha pogut saber TV3. Borrell ha presentat un recurs perquè creu que les oficines "perjudiquen la política exterior espanyola, en denigren la imatge i danyen els seus interessos".

La televisió catalana ha tingut accés al recurs que el ministeri de Borrell ha presentat al TSJC contra aquestes delegacions que encara no s'han obert.

Segons el ministeri, les delegacions catalanes a l'exterior "van més enllà de les competències que ha de tenir una delegació" i, afegeix, "són summament perjudicials pels interessos de l'Estat, estan encaminades a desprestigiar Espanya i volen difondre una imatge falsa de l'Estat".

Tot i que les noves oficines encara no s'han obert, Borrell està convençut que faran el mateix que fan les que ja estan en marxa. 

Els precedents:

Aquest passat mes de juliol, el ministeri d'Exteriors ja va demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) tancar cautelarment les delegacions del Govern a Berlín, Londres i Ginebra en considerar que estaven "al servei d'un projecte secessionista inconstitucional".

L'escrit presentat pel ministeri argumentava que l'activitat de les delegacions excedia les competències de la Generalitat en matèria de relacions internacionals i que tenien una finalitat "inconstitucional com és la creació d'una estructura d'estat al servei d'un projecte de transició nacional de caràcter secessionista inconstitucional".

Finalment, la sala contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va desestimar la petició de mesures cautelars demanades per la representació del Ministeri d'Exteriors.