El Ministeri d'Afers Exteriors espanyol, dirigit per Josep Borrell, ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) tancar cautelarment les delegacions del Govern a Berlín, Londres i Ginebra en considerar que estan "al servei d'un projecte secessionista inconstitucional".

L'escrit argumenta que l'activitat de les delegacions excedeix les competències de la Generalitat en matèria de relacions internacionals i que tenen una finalitat "inconstitucional com és la creació d'una estructura d'estat al servei d'un projecte de transició nacional de caràcter secessionista inconstitucional".

Segons el Ministeri d'Exteriors, les delegacions suposen un "greu perjudici per a la política exterior d'Espanya" i són "nocives per als interessos de l'Estat". El TSJC ha confirmat que ha rebut aquest dimarts l'escrit presentat per l'Advocacia de l'Estat de petició de mesures cautelars en relació amb les delegacions de la Generalitat, dins la causa que es tramita en aquesta secció.

El Ministeri d'Exteriors ha lamentat a través d'un comunicat "haver hagut de sol·licitar les mesures cautelars", però ha assegurat que no tenia "cap altre opció per preservar el mandat legal que situa dins de la competència exclusiva de l'Estat la possibilitat d'establir mesures que regulen i coordinen les activitats amb projecció externa de les comunitats autònomes". A més, ha apuntat que, malgrat demanar tancar cautelarment les delegacions, des del Ministeri d'Exteriors "no es discuteix l'acció exterior" de la Generalitat.