L'exministre d'Exteriors espanyol i actual cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha anunciat aquest dilluns que es troba confinat perquè una persona que va viatjar amb ell a Etiòpia la setmana passada ha donat positiu per Covid-19.

Tot i que aquest mateix diumenge va donar negatiu en un test PCR, Borrell s'ha aïllat al seu domicili "tal com marquen les normes" fins que es faci un segon test de coronavirus i doni negatiu.

Borrell no ha estat el primer alt càrrec de la UE que s'ha d'aïllar per un positiu per Covid-19 en el seu cercle més íntim. La presidenta de la comissió Europea, Ursula von der Leyen, també va haver d'aïllar-se després d'haver estat en contacte amb un positiu.

Tal com ha fet Borrell, ho va anunciar ella mateixa en un missatge a les xarxes on comunicava que "m'han informat que dimarts passat vaig participar en una reunió on va assistir una persona que ahir va donar positiu a Covid-19". En el seu cas, Von der Leyen només es va autoaïllar un dia perquè pocs dies abans ja s'havia fet una prova PCR coincidint amb la cimera europea i va donar negatiu. Aquell mateix dia es va fer una segona prova i també va donar negatiu.

De manera preventiva, Von der Leyen i el seu gabinet es fan dos tests cada setmana, dilluns i dijous, segons va informar un portaveu de la Comissió Europea. L'executiu europeu ha defensat que la reunió a Portugal es va fer seguint les mesures de seguretat per la covid-19.

Michel va ajornar una cimera europea

El president del Consell Europeu, Charles Michel, també va ser contacte d'un positiu per Covid, concretament del seu guardaespatlles. En aquella ocasió, aquest fet va provocar que decidís ajornar a l'1 i el 2 d'octubre la cimera extraordinària comunitària prevista per finals de setembre. "El president del Consell Europeu s'ha assabentat avui que un guàrdia de seguretat amb qui va estar en estret contacte la setmana passada ha donat positiu", va assenyalar un portaveu d'aquesta institució a Twitter.

El portaveu també va afegir, com el cas de Von der Leyen, que Michel es fa proves de coronavirus de "manera regular".