El ministre d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, ha assegurat en una entrevista a El Mundo que veu molt necessari "fer pedagogia a Europa contra les mentides del secessionisme". Aquesta ha estat la resposta del ministre quan se li ha preguntat, directament, si "farà pedagogia sobre l'independentisme català" després de les eleccions europees del proper 26 de maig. 

Segons Borrell, l'independentisme "és un vertader exèrcit d'agitació i propagana i un gran fabricant de fake news", és per això que proposa "combatre'l" des d'Europa. El ministre lamenta que fins ara "hem sigut massa passius i ara toca ser tan proactius com ells".

La presidència del Congrés i el Senat

El candidat del PSOE a les europees ha aprofitat l'entrevista per opinar sobre la proposta de Sánchez de situar dos catalans al capdavant de les Corts espanyoles: la ministra Meritxell Batet com a presidenta del Congrés dels Diputats i el senador del PSC Manuel Cruz com a president del Senat. 

El ministre d'Afers Exteriors ha insistit en recordar que Batet i Cruz "són dos catalans que es senten espanyols" i que "compensen la desgraciada actitud dels independentistes amb Iceta".

Sobre el veto del Parlament a Iceta, Borrell ha estat contundent: "Ha estat el súmmum de la seva actitud totalitària, la gota que ha fet vessar el vas de la seva falta de respecte als drets de les minories i del seu sectarisme".