Dos catalans al capdavant de les Corts espanyoles. Aquesta és l'aposta de Pedro Sánchez, que segons han confirmat fonts del PSOE aquest divendres proposarà la ministra Meritxell Batet com a presidenta del Congrés dels Diputats i al senador del PSC Manuel Cruz com a president del Senat. Els nous noms es coneixen després del fracàs de la designació de Miquel Iceta com a senador autonòmic al Parlament.

La comissió executiva el PSOE es reuneix aquest divendres al matí a la seu de Ferraz per donar llum verda a la proposta que ha fet el president espanyol en funcions. S'havia especulat molt sobre la presidència del Congrés, unes travesses que situaven la vicepresidenta Carmen Calvo i que finalment han saltat pels aires.

Meritxell Batet és a dia d’avui el rostre més visible del PSC a Madrid. Des del juny de l’any passat, després de la moció de censura, és ministre de Política Territorial i Funció Pública, i com a tal ha estat involucrada en el diàleg amb la Generalitat. És diputada al Congrés dels Diputats des del 2004, i en les tres últimes eleccions espanyoles ha estat la cap de llista socialista per Barcelona.

Manuel Cruz ACN

Manuel Cruz Rodríguez potser és el més desconegut per al gran públic. El filòsof i portaveu d'Universitat del PSOE va ser escollit el passat 28 d'abril com a senador pel PSC a Barcelona. Abans, però, havia estat com a independent el número dos de Meritxell Batet a les eleccions generals del 2016. Va ser un dels quinze diputats socialistes que va votar contra la investidura de Mariano Rajoy. Entre el 2013 va presidir l'associació Federalistes d'Esquerres.

La tria de dos nous socialistes catalans arriba després del fracàs per situar el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, al capdavant del Senat, amb el veto que van imposar els partits independentistes al Parlament. Malgrat tot, tant per part del PSOE com per part d'ERC donen per superat el conflicte i mantenen les línies de negociació obertes.

“Qualitat òptimes”

En la roda de premsa posterior a l’executiva federal, el portaveu socialista José Luis Ábalos ha defensat que Batet i Cruz són “dues persones amb les qualitats òptimes per arbitrar el parlamentarisme i reconduir-lo per la via de la moderació i el diàleg constructiu”. Ha subratllat la voluntat “que el debat públic estigui a l’altura d’una democràcia madura i d’una societat que mereix que els seus polítics s’ocupin més de solucionar problemes i menys d’insultar-se”.

Sobre el veto a Miquel Iceta dels independentistes, ha lamentat que “no és el primer cop que la dreta i els separatistes coincideixen a posar bastons a les rodes de la governabilitat”. Ha confiat que el Tribunal Constitucional els donarà la raó. Malgrat tot, ha rebutjat les insinuacions sobre la presidència de Manuel Cruz: “Rebutgem qualsevol pretensió de provisionalitat o intineritat”.