L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, serà el nou ambaixador espanyol a Andorra, un cop aquest país accepti el plàcet —fet que es podria produir avui mateix— i sigui nomenat pel Consell de Ministres, amb tota probabilitat aquest mateix divendres.

Segons avança el diari Segre, el Govern andorrà ja ha rebut la petició del plàcet per al nou ambaixador i a finals de setmana el nomenament ja podria ser ferm. Així es posaria fi a 14 anys de mandat del socialista Àngel Ros al front de la Paeria de Lleida quan falta poc menys d’un any per a les properes eleccions municipals.

Ros arribaria a l’ambaixada en un moment en el qual un altre lleidatà, Josep Borrell, és al capdavant de la diplomàcia espanyola com a Ministre d’Exteriors. Tots dos s’han significat activament en els seus posicionaments contraris a l’independentisme.

Ara Borrell ofereix a Ros una sortida honorable de l'alcaldia just després d'unes setmanes en les quals augmentaven les possibilitats que l'alcalde plegués després del nomenament del seu gendre, José Crespín, com a subdelegat del govern espanyol a Lleida. La hipòtesi de la marxa de l'alcalde s'ha vist alimentada per les polèmiques en què s'ha trobat embolicat Ros els darrers mesos arran el procés independentista, des de les protestes per les declaracions en què va considerar proporcionals les càrregues policials de l’1-O, fins a l’esbroncada que va rebre en l’exposició de l’obra Presos polítics a l'Espanya contemporània o les crítiques per la seva presència en manifestacions de SCC.

El buit a l’Ajuntament podria ser ocupat per un dels dos tinents d’alcalde actuals, Fèlix Larrosa o Montse Mínguez. Es dona la circumstància que tots dos havien d’exercir d’alcalde accidental aquest mes d’agost durant les vacances d'estiu de Ros.