Just el dia abans de l'empresonament del raper Pablo Hasel, quan encara es trobava dins del rectorat de la Universitat de Lleida per evitar entrar a presó, l'alt representant de la UE en Assumptes Exteriors, Josep Borrell, va emetre un missatge contra les detencions arbitràries.

"Arreu del món milers de persones són detingudes per delictes polítics no fonamentats sense el degut procediment legal", va defensar Borrell en la seva intervenció per llançar una declaració europea contra les detencions arbitràries de ciutadans en països estrangers.

Irònicament, poques hores després de la publicació del vídeo de Borrell, a l'estat espanyol, l'Audiència Nacional rebutjava l'últim recurs del cantant Pablo Hasel i n'ordenava la detenció per delictes d'injúries a la Corona i enaltiment del terrorisme. 

 

"La UE denuncia els arrestos i les detencions de milers de persones per delictes polítics no fonamentats, sense el degut procediment legal. La meva intervenció en una reunió ministerial per llançar la Declaració en contra #ArbitraryDetention en les relacions estat-estat"

Les detencions arbitràries són una "tàctica d'intimidació"

A més a més, Borrell ha revelat quins són els motius que habitualment hi ha darrere d'aquestes detencions: "Molt sovint són una tàctica d'intimidació i s'utilitzen les detencions arbitràries per reduir l'espai de l'oposició política". La declaració de la Unió Europea contra les detencions arbitràries apel·lava els diferents estats de la unió per acabar amb la repressió de defensors dels drets humans, periodistes i veus independents, així com a persones estrangeres.

"L'acte i la declaració d'aquest dilluns envia un fort senyal perquè els nostres ciutadans quan viatgin o visquin a l'estranger no es converteixin mai en monedes de canvi", defensa l'alt representant de la Unió Europea. Borrell assegura que estan "al costat d'aquells que han sigut detinguts il·lícitament" i fan "una crida a tots els països del món a respectar les obligacions internacionals". 

 

Imatge principal: L'Alt Representant de la UE, Josep Borrell, durant la compareixença al ple de l'Eurocambra sobre la visita a Rússia el 9 de febrer del 2021, a Brussel·les. / ACN