El ministre en funcions d'Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, ha afirmat aquest dijous que el conseller català d'Acció Exterior, Alfred Bosch, "no té sentit del ridícul" després que s'oferís com a mediador entre Mèxic i Espanya per buscar una posició comuna sobre la conquesta.

"Però que amable, el senyor Bosch, carall," ha ironitzat Borrell en declaracions als periodistes quan arribava a la seu de la Junta Electoral Central per recollir l'acta d'eurodiputat.

El ministre en funcions ha dit que no té "ni idea del que diu o pensa el senyor Bosch", però, preguntat per les paraules del conseller sobre facilitar el diàleg entre Mèxic i Espanya, ha respost que "no té sentit del ridícul, queda clar". En tot cas, s'ha mostrat convençut que el Govern mexicà no ha donat "la més mínima importància" a la visita.

Bosch està de viatge a Mèxic des de diumenge i ha incidit uns quants cops en la carta que al març va enviar el president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, al Rei d'Espanya per reclamar que Espanya reconegui els greuges de la conquesta.

Aquest dilluns, després de reunir-se amb el president de la Comissió d'Exteriors de la Cambra de Diputats mexicana, Alfredo Femat —del Partit dels Treballadors, que té 28 de 500 diputats—, Bosch va dir que "Catalunya s'ofereix com a actor facilitador del diàleg per aconseguir una posició en comú", segons declaracions recollides pel diari Reforma.