El ministre d'Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, ha retret al Govern que no hagi "respectat el procediment que estableix la llei" a l'hora de reobrir les seves primeres delegacions a l'exterior i ha avisat: "No em deixen gaire marge de maniobra".

Borrell, que dilluns es va reunir amb el conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, ha deixat clar que no li valen les raons que li va donar Maragall per justificar que l'obertura de les oficines al Regne Unit i Irlanda, Alemanya, els Estats Units, Itàlia, Suïssa i França es comuniquessin al ministeri el vespre en què es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), sense temps per als preceptius informes d'Hisenda i Exteriors.

El conseller Maragall va al·legar que el Govern complirà el procediment quan obri delegacions noves, però que aquestes no ho eren, sinó que existien abans que el govern espanyol les tanqués en aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Oficines recorregudes

La resposta de Borrell ha estat que aquestes oficines van ser recorregudes pel govern espanyol per la via contenciosa administrativa per no haver demanat aquests informes. El recurs va decaure amb l'aplicació del 155; per tant, "si es reobren, es reobre també el procediment". "És lògica aristotèlica", ha avisat.

El ministre Borrell ha advertit: "Si l'obre (una oficina) ha de demanar informe i, si l'està reobrint, això reobre els processos contenciosos que hi havia contra l'anterior".

D'aquesta manera, el ministre ha avisat que la Generalitat no li deixa "gaire marge de maniobra" en l'intent de fer "tot el possible perquè els temes es puguin resoldre a través del diàleg". En tot cas, ha dit que donarà "encara un marge" per veure si "hi ha més bona voluntat que en la reunió" amb Maragall. "En cas contrari, no em quedarà més remei que aplicar la legislació vigent", ha afirmat.