El ministeri d'Afers Exteriors del govern espanyol, encapçalat per Josep Borrell va presentar fa uns dies un recurs perquè es paralitzi l'obertura de les noves delegacions del Govern a l'Argentina, Mèxic i Tunísia. No obstant, la Generalitat va ignorar-ho nomenant als encarregats d'aquestes tres oficines.

Segons publica El País, al document judicial presentat per l'executiu espanyol assegura que algunes delegacions catalanes "són un instrument necessari per a dur a terme una política de la Generalitat la fi de la qual és la separació d'Espanya”. I en aquest, demana a la justícia que impedeixi la seva obertura. La Generalitat ja disposa de fins a 15 delegacions en funcionament que presten servei a fins a 39 països arreu del món.

El rotatiu explica que en el mateix recurs de Borrell al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el ministeri repassa extensament l'activitat de les ambaixades catalanes i conclou que realitzen “actuacions contràries a l'ordenament vigent i en particular als principis d'unitat d'acció a l'exterior”. Finalment, per a definir el pols que manté la Generalitat amb l'Estat, el document sosté que “com és ben sabut, des de 2012 la Generalitat es troba en estat de rebel·lia institucional”.

Amb tot, en uns dies l'executiu presentarà una demanda més àmplia amb els dos motius principals al capdavant. Per una banda, que la Generalitat no va esperar a l'informe d'Exteriors sobre si l'obertura d'aquestes delegacions s'ajustava a la llei i que l'activitat d'aquests centres resultava, en opinió del ministeri espanyol, lesiva per a l'acció exterior espanyola.