El Govern ha nomenat en la reunió d'aquest dimarts i a proposta de la conselleria d'Exteriors els responsables de les noves delegacions de la Generalitat a Mèxic, Argentina i Tunísia. El nomenament s'ha formalitat malgrat el recurs que ha presentat el ministeri d'Exteriors davant el TSJC contra la creació d'aquestes oficines.

A finals de setembre, el ministeri d'Exteriors, que encara encapçala Josep Borrell, va presentar una recurs contra la creació de les noves delegacions, en el qual demana la suspensió dels respectius decrets de creació. El ministeri argumenta que les oficines del Govern perjudiquen la política exterior espanyola i "denigren la imatge i danyen els interessos" de l'Estat espanyol.

El conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, ha advertit a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, que el Govern té la voluntat de seguir construint l'acció exterior de la Generalitat.

"Queda clar que el Govern català no s'atura, per més recursos que ens vulguin interposar perquè Catalunya considera que és necessari, legal i legítim la internacionalització. Hem de fer acció exterior i hem d'explicar al món la realitat de Catalunya. No ens rendirem, no abandonarem les nostres obligacions. No deixarem que ens impugnin el futur", ha advertit Bosch.

Els nou delegats, que han estat escollits a través d'un concurs de mèrits, seran Lleïr Daban a Mèxic, David Poudevida a Argentina i Ahmed Benallal a Tunísia. Amb els tres nous nomenaments, les delegacions del Govern actuen ja a 39 països, segons ha recordat Bosch.

Precisament, aquest dimarts el president, Quim Torra, ha participat en una reunió amb el conseller d'Exteriors i els delegats de la Generalitat. Segons ha explicat Bosch, durant la reunió s'ha abordat el posicionament que el Govern vol difondre al món en relació a la sentència i Torra "ha animat els delegats a fer la seva feina i difondre en positiu la realitat de Catalunya".