Batalla de nervis a Junts per Catalunya. Quan tot just falten hores perquè acabi el termini per a la presentació de les candidatures que han d'optar a la direcció de Junts en el congrés convocat per al 4 juny, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i el conseller Jordi Turull continuen sense segellar un acord per una candidatura conjunta que eviti un congrés de confrontació. A primera hora de la tarda s'havia apuntat un principi d'acord que situava Borràs com a presidenta i Turull com a secretari general amb un repartiment al 50% de l'executiva. Però aquesta principi d'entesa hauria descarrilat, segons diferents fonts, a l'hora de concretar els noms que hauria de formar part de la direcció. 

El reglament d'elecció de càrrecs que van aprovar les bases de Junts fixa un termini per presentar precandidatures que conclou aquest dimarts a les 16 hores, moment en què haurà de quedar definitivament desvelat el dubte sobre si aquests dos dirigents, els únics que fins ara han aparegut com a aspirants a liderar el partit, opten plegats a la nova direcció o si mantenen en solitari (o no) cadascú la seva proposta. De moment, l'únic que està clar és que al congrés de renovació de càrrecs del propers 4 de juny a Argelès, a la Catalunya Nord, ni el president, Carles Puigdemont ni el secretari general, Jordi Sànchez, aspiraran a la reelecció

Punxa el principi d'acord

El principi d'acord que s'havia apuntat entre Borràs i Turull a primera hora de la tarda es basaria en un repartiment de la direcció a parts iguals, és a dir, que cadascú s'encarregaria de proposar dos dels quatre vicepresidents i deu dels vint noms que composen la direcció. En qualsevol cas, res de tot plegat s'ha tancar, atès que les diferències s'han tornat a obrir a l'hora de concretar els noms que cadascú proposa per a les diferents responsabilitat que cal cobrir a la nova direcció.

Tot i que en aquest repartiment de papers, es dona per descomptat que el diputat Francesc de Dalmases, persona de màxima confiança de Borràs, i la presidenta del grup parlamentari a Madrid, Míriam Nogueras, molt propera a Turull, apareixerien com dos dels pesos pesats de la nova cúpula, es mantenen les dificultats per designar papers clau del partit com la del secretari d'organització. Segons algunes fonts, Borràs hauria defesant el nom de Jaume Alonso-Cuevillas per aquesta responsabilitat i Turull l'hauria rebutjat.

Congrés de confrontació

La setmana passada dirigents i càrrecs de Junts van fer públic un manifest en què demanaven un pacte entre els dos candidats per evitar un enfrontament al congrés del 4 de juny. "Només des de la unitat col·lectiva i la generositat individual encararem amb èxit els reptes que tenim", argumentaven els impulsor del manifest. Van signar aquell document bona part dels màxims responsables del partit i gairebé tots els representants de Junts al Govern, tret del vicepresident, Jordi Puigneró i la consellera Gemma Geis. 

Des del primer moment, Borràs ha deixat clar que no estava disposada a assumir una presidència sense funcions executives, com la que els estatuts de Junts van reservar al fins ara president de Junts, Carles Puigdemont.