La cúpula de Junts per Catalunya vol evitar els problemes interns després del congrés d'Argelers en què Laura Borràs i Jordi Turull es van repartir la presidència i la secretaria general del partit. El congrés que la formació celebra aquest cap de setmana a La Farga de L'Hospitalet està evitant qüestionar l'acord a què van arribar els dos màxims responsables del partit i la ponència organitzativa està tombant les esmenes en aquest sentit. De moment, el congrés ha tancat ja els debats de les ponències sectorial i municipal, i segueix debatent la ponència política on es discuteix sobre la consulta a la militància sobre la continuïtat al Govern.

El congrés s'ha obert aquest matí amb les intervencions de la presidenta i el secretari general. Turull ha aprofitat l'acte per respondre a la nova convocatòria de la taula de diàleg que van anunciar ahir el govern català i l'espanyol després de la reunió entre els president Pere Aragonès i Pedro Sánchez a la Moncloa. Un cop ha acabat l'acte d'obertura els assistents al congrés s'han repartit en les sales en què es debat la ponència política, l'organitzativa, la sectorial i la municipal.

Les esmenes relatives a la consulta a la militància sobre la continuïtat al Govern, que corresponen a la ponència política, encara no s'han debatut i, de fet, s'ha aprofitat la pausa per dinar per intentar transaccionar esmenes i evitar les posicions més contundents en un sentit i altre.

Esmenes tombades

La ponència organitzativa està debatent les 170 esmenes que han arribat al congrés, de les quals ha descartat ja una quarentena, entre les quals les que apostaven per replantejar les competències del secretari general del partit i de la presidenta. Cap de les esmenes ha aconseguit superar el 30% dels vots i per tant, cap arribarà al plenari de demà. Queden, però, pendents esmenes relatives a les competències d'un i altres, com les referides al secretari general adjunt, un dels punts pels quals va batallar Turull durant la negociació de la nova executiva, i que, segons l'actual redactar ha d'assumir la política municipal a més de donar suport al secretari general.

Quan Borràs i Sànchez van acordar presentar una candidatura conjunta al congrés d'Argelers per evitar un trencament intern, es van reformular el repartiment de competències a la cúpula del partit, atès que amb Carles Puigdemont la presidència no tenia un paper executiu. No obstant, la fragilitat d'aquell acord es va fer evident en el mateix congrés atès que Borràs i els principals representants del seu entorn van rebre un important vot de càstig.

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.