La presidenta del Parlament, Laura Borràs ha apuntat a "fórmules de correcció" si els resultats de l'auditoria que està fent el partit sobre el compliment del pacte de Govern no són bons. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, Borràs ha defensat que s'ha de fer una anàlisi amb dades per contrastar el que s'havia acordat fa un any i "on som". D'altra banda, ha defensat que totes les decisions "fonamentals" s'han de consultar amb la militància i ha recordat que a Junts l'opinió dels militants "és sempre vinculant". Pel que fa al pacte de Junts amb el PSC a la Diputació de Barcelona ha reiterat que ella no l'hauria fet mai. Borràs ha recordat que el de Pegasus és el cas d'espionatge més greu que s'ha vist mai i que s'està intentant tapar amb cortines de fum (fent referència al cessament de la directora del CNI, Paz Esteban). És per tot això que Borràs ha estat taxativa i s'ha mostrat contrària a parlar i confiar en "la gent que ens espia", per tant ha anunciat que el seu partit farà una auditoria al pacte de govern de la Diputació de Barcelona. Els resultats d'aquesta auditoria, ha indicat la dirigent independentista, es comunicarà a la militància de Junts que serà l'encarregada de decidir si el pacte amb els socialistes segueix o no

El nou equip de Junts

Borràs i l'exconseller Jordi Turull s'han compromès a mantenir la "unitat" per dirigir Junts i a posar-se d'acord en el "dia a dia" i en les decisions "més importants" per gestionar "una formació política de persones tan diverses". Tots dos van presentar aquest dimarts una candidatura conjunta i van proposar compartir les funcions executives al 50%, de manera que caldrà modificar els estatuts del partit. La dirigent independentista ha explicat als oients que el pacte es va fer a últim moment però que no va ser per desavinences: "Vam apurar per tancar l'acord perquè vam treballar molt. No hi havia desacord, ara ens hem unit per assolir el nostre objectiu fundacional: la independència de Catalunya", ha dit Borràs 24 hores després de l'anunci oficial del pacte amb Turull per presidir el partit.

 

Borràs assumirà la presidència de Junts, i Turull en serà el secretari general, si la militància ho avala en el congrés del 4 de juny a Argelers. Substituiran així a Carles Puigdemont i Jordi Sànchez, respectivament. Les funcions de la presidència de Junts no eren executives, però Borràs volia modificar això. Durant la roda de premsa, tots dos van anunciar els seus candidats per a la cúpula de Junts. A les quatre vicepresidències es postulen Josep Rius, Francesc de Dalmases, Aurora Madaula, Anna Erra. David Torrent seria el secretari d'organització del partit i Teresa Pallarès, secretària de finances. Per a l'executiva proposen: Jaume Alonso Cuevillas, Damià Calvet, Joan Canadell, Cristina Casol, Montserat Caupena, Violant Cervera, Jordi Fàbrega, Glòria Freixa, Gemma Geis, Montserrat Girbau, Jaume Giró, Marta Madrenas, Toni Morral, Míriam Nogueras, David Saldoni, Mònica Sales, Miquel Samper, Aleix Sarri, Ester Vallès, Salvador Vergés. Més enllà del repartiment de cadires, Turrull i Borràs no van concretar quina serà la seva posició conjunta sobre qüestions d'actualitat com la política lingüística o el pacte de Junts a la diputació de Barcelona. Tots dos van parlar sobre "qüestions programàtiques" com aquestes, però no van voler posicionar-se a l'espera del congrés del 4 de juny. "Hem d'escoltar i debatre amb la militància", va remarcar Borràs.

Respecte per la presumpció d'innocència

La presidenta del Parlament ha replicat a la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que no exigeix "cap suport a cegues" sinó que es respecti la seva presumpció d'innocència. D'aquesta manera ha replicat  les declaracions de Rovira en una entrevista a l'ACN, en què va manifestar que Borràs no pot "sacrificar" el moviment independentista: "Cal preservar el projecte col·lectiu i no exigir suport a cegues en nom de la repressió", va afirmar. Borràs ha dit que no necessita que ningú l'absolgui sinó que no la jutgin i ha afegit que cal tenir en compte "com és la justícia espanyola" especialment les persones que n'estan patint les conseqüències, en referència a Rovira. La també candidata a presidir Junts està pendent de la causa judicial oberta per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Se l'investiga per suposat fraccionament de contractes.