Després que l'executiva de Junts va obrir la porta ahir al nou text legislatiu que ERC proposa per respondre a la sentència del TSJC​ que imposa un 25% de castellà, el president, Pere Aragonès ha fet una crida des de Brussel·les als partits que formen part del consens lingüístic a participar a les converses al voltant d'aquesta proposta i a "arribar fins al final per a un acord". "Exhorto els partits a continuar treballant. A les darreres hores hi ha hagut converses, continuaran perquè el que és important és que puguem tenir l'acord més ampli possible per defensar el model escola catalana", ha reclamat.

Junts es va desmarcar del primer acord que van tancar amb PSC, ERC i comuns per reformar la llei de política lingüística arran del rebuig que va provocar entre les entitats de defensa de la llengua. Davant les dificultats per preservar el consens al voltant d'aquest tema, Aragonès va assumir les converses amb els socis personalment i ahir va fer arribar una proposta no per reformar la llei sinó per impulsar un nou text legislatiu ad hoc per respondre a aquella sentència. Junt amb aquest projecte, es negocia el decret llei que impulsa Junts per blindar la immersió, protegir els centres, i deixar clar que és la conselleria d'Educació, que encapçala Josep Gonzàlez Cambray, qui assumeix la responsabilitat de validar els projectes lingüístics.

"La llengua catalana necessita d'un acord el més ampli possible i per part meva com a president faré tot el que estigui a les meves mans perquè sigui així", ha assegurat Aragonès, que no ha descartat la possibilitat que aquest divendres, com ja va informar ElNacional.cat, es convoqui un Consell Executiu extraordinari per aprovar la proposta.

 

Aragonès ha fet aquestes declaracions des del Parlament Europeu on ahir es va entrevistar amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, i avui s'ha reunit amb els eurodiputats de Junts, ERC, PSC i comuns. El president ha recordat que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, va ser a Barcelona fa dues setmanes per participar a les Jornades del Cercle d'Economia i que també la comissària de Recerca i Cultura, Mariya Gabriel va visitar Barcelona la setmana passada per participar a diferents actes, la qual cosa ha situat com a símptoma de la recuperació de les relacions entre Catalunya i les institucions europees, que va quedar interrompuda arran del pols independentista.

En aquest marc ha situat també la seva visita al Parlament Europeu, tot i que només s'ha reunit amb eurodiputats catalans i no ha tingut cap reunió amb cap altre responsable comunitari. "Catalunya recupera la seva relació amb les institucions europees en defensa dels interessos propis de Catalunya", ha assegurat, per afegir tot seguit que avui ha tingut una ronda de trobades amb eurodiputats catalans que representen el 80% del Parlament de Catalunya i "en una altra ocasió" tindrà oportunitat de fer reunions caràcter sectorial amb alts càrrecs europeus.