La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha demanat oferir una nova diada de Sant Jordi aquest mateix any com es va fer el 2020 amb la pandèmia per compensar les pèrdues que va provocar el mal temps a Barcelona, que va obligar algunes editorials i botigues a desmuntar les seves parades abans de temps. Diversos tendals i desenes de llibres es van fer malbé a causa del vent, la pluja i la pedregada. "Ja que no es van preveure alternatives davant de les previsions, cal prendre mesures", ha opinat via Twitter Borràs, que ha constatat que el dia ha estat “catastròfic per les condicions meteorològiques”. La presidenta ha recolzat així a les editorials que s'han mostrat molt crítiques contra l'Ajuntament. 

Captura tuit Laura Borras Sant Jordi
Captura del tuit Laura Borras, Sant Jordi

Llibreters crítics amb l'Ajuntament

Algunes editorials i llibreters s’han queixat de manca de previsió. “Altres ciutats catalanes han trobat solucions, però per trobar-les potser cal buscar-les”, ha denunciat Adesiara Editorial a les xarxes, que ha rebut la resposta de Borràs. Aquesta mateixa editorial s’ha adreçat justament “a l’Ajuntament o a qui pertoqui”, tot recordant que se sabia que hi hauria tempestes, i ha afegit “que si no hi ha hagut més desgràcies és perquè els déus no ho han volgut”. A aquestes queixes s'ha sumat l'editorial Godall Edicions que ha piulat “Hem pensat el mateix”. També des de la llibreria La Carbonera, Laia Salvador ha assegurat que s’han sentit “desemparats”. Ells van tenir sort i no van tenir molts danys, però Salvador ha criticat a Catalunya Ràdio el que ha definit com un “error logístic important”. Ha explicat que el tipus de carpes que s’estaven oferint des de l’Ajuntament no eren capaces d’aguantar el vent tot i conèixer la previsió meteorològica. Per part de la Llibreria Calders, Víctor Garcia ha lamentat a la mateixa emissora que no hi hagués un “pla b”. “Com pot ser que no treballem amb escenaris?”, ha preguntat Garcia, que ha plantejat diverses opcions, com ara solucions a cobert repartides per la ciutat o allargar el Sant Jordi tot el cap de setmana. 

L'Ajuntament oferirà solucions

L’Ajuntament de Barcelona, el Departament de Cultura i la Cambra del Llibre oferiran solucions per compensar les pèrdues de Sant Jordi provocades pel mal temps. Aquest dilluns a la tarda es reuniran per trobar solucions a aquesta problemàtica. El tinent d’alcaldia de Cultura de Barcelona, Jordi Martí, ha explicat que ha parlat amb editors i llibreters i buscaran solucions “perquè l’aigua no s’emporti l’alegria” recuperada aquest any. “A partir de dilluns treballarem amb el Gremi d’Editors, el Gremi de Llibreters i el Gremi de Llibre Vell”, ha assenyalat a Twitter. El Gremi de Llibreters ha anunciat que tots els desperfectes causats per la pluja a les parades seran atesos des de la Cambra del Llibre. Algunes editorials i llibreters han criticat que no es preveiés una alternativa al mal temps. 

En declaracions a Catalunya Ràdio, la presidenta del Gremi de Llibreters, Carme Ferrer, ha explicat que dissabte ja van parlar amb l’Ajuntament, que hi posarà recursos per compensar les pèrdues. Serà la Cambra del Llibre, que agrupa tots els col·lectius, qui atendrà els desperfectes. També ha explicat que molts autors ja s’han ofert per organitzar actes de signatura a les llibreries. El president del Gremi d’Editors, Patrici Tixis, ha indicat al 3/24 que també han estat en contacte amb l’Ajuntament de Barcelona i amb el Departament de Cultura. I ha assegurat que "ara toca que llibreters i editors calculin les pèrdues que han tingut". Segons ell, és “molt difícil, pràcticament impossible” poder ubicar tanta gent en un espai a cobert. En preguntar-li per una segona diada com es va fer el 2020, ha opinat que sí que es podria “dinamitzar una mica més el llibre abans de marxar de vacances”.