La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha defensat que el document dels lletrats recull les "qüestions tècniques i jurídiques" sobre la reforma del reglament que es van treballar en l'anterior legislatura. De la mateixa manera, ha negat, en una entrevista a TV3, que siguin propostes dels mateixos lletrats. "Qui perverteix l'informe tècnic és qui en fa una lectura política", ha afegit.

Segons Borràs, aquests últims dies hi ha hagut "soroll, intoxicació, voluntat partidista i titulars infundats" al voltant d'aquest document de 180 pàgines que, segons ha explicat, la Mesa va demanar per unanimitat als serveis jurídics de la cambra en la reunió de l'1 de setembre a Tornabous.

Un recull de propostes

Borràs ha defensat que els lletrats s'han limitat a recollir en un document "l'acumulat" de "propostes tècniques i jurídiques" que els grups parlamentaris van treballar la passada legislatura en el marc de la Comissió del Reglament. I ha afegit, davant les crítiques de diferents grups parlamentaris, que els lletrats "no es poden extralimitar de les seves funcions" quan compleixen ordres, en referència a l'acord de la Mesa de l'1 de setembre.

Preguntada per l'article 25.4, que preveu la suspensió dels diputats en cas que s'obri judici oral per casos vinculats a la corrupció, Borràs ha insistit que vulnera la presumpció d'innocència dels diputats. El document dels lletrats que s'ha fet públic aquesta setmana inclou la supressió d'aquest article que podria suposar la suspensió de la presidenta del Parlament, tenint en compte que té una causa judicial oberta per presumpta fraccionament de contractes quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). "Les reformes no s'han de fer pensant en una persona, però la presumpció d'innocència afecta tots els diputats", ha insistit Borràs.

La detenció de l'exvicepresident de la mesa

Borràs també ha aprofitat per denunciar que aquest dimecres, després de la detenció de l'exvicepresident del Parlament Josep Costa, es va personar al TSJC per veure el detingut i no li ho van permetre, "s'havia demanat expressament que no pogués entrar".

La querella de Costa

L'exvicepresident primer de la Mesa del Parlament es va negar a declarar al TSJC. Costa va exercir com a advocat d'ell mateix i va recusar la magistrada instructora, Maria Eugènia Alegret, en considerar que la seva ordre de detenció era il·legal. Segons ell, si el judici per desobediència es pot fer sense ell, encara més es pot fer una declaració com a investigat a instrucció. Per tot això, va anunciar una querella contra Alegret.

Consellera Violant Cervera - Josep Costa detención salida juzgado / Carlos Baglietto

Josep Costa a la sortida del TSJC / Carlos Baglietto

La presidenta del Parlament ha confiat en el recorregut d'aquesta querella recordant que Costa sap molt bé el que fa ja que és lletrat. Ell mateix ha assegurat en declaracions a Catalunya Ràdio aquest matí que si cal portarà la querella a instàncies internacionals. Borràs, igual que el seu company de partit, tampoc confia molt en la justícia: "És més espanyola que justícia".

 

Foto principal: La presidenta del Parlament, Laura Borràs, durant l'entrega de la Medalla d'Honor del Parlament / Sergi Alcàzar