Junts evita pronunciar-se sobre si té intenció de liderar la reforma del reglament que ha de permetre, entre d'altres qüestions, blindar l'escó de la presidenta del Parlament, Laura Borràs. La polèmica gira al voltant de l'article 25.4 sobre suspensió de drets i deures dels diputats, on es preveu que aquesta suspensió sigui immediata en el cas dels diputats encausats per delictes de corrupció en el moment en què l'acte d'obertura del judici oral sigui ferm. Això pot afectar la presidenta que té una causa oberta arran del cas sobre la fragmentació de contractes mentre presidia la Institució de les Lletres Catalanes.

La Mesa del Parlament ha vist a la reunió d'aquest matí un informe dels lletrats de la Cambra que no figurava a l'ordre del dia on s'assenyala la inconstitucionalitat d'aquest punt. ERC i la CUP ja han deixat clar el seu posicionament en contra de reformar d'aquest tema i a través de l'informe dels lletrats. La portaveu republicana, Marta Vilalta, ha apostat per reformar el reglament però ha advertit que no comparteixen "ni la forma ni el fons" com s'ha intentat fer a través de l'informe dels lletrats ni "pensant en casos particulars". Vilalta ha defensat explícitament l'article 25.4, que ha considerat que es tracta d'un mecanisme necessari i ha subratllat que qualsevol reforma ha de servir perquè el reglament sigui més garantista però no per rebaixar l'exigència davant els delictes de corrupció.

També els grups de l'oposició han expressat el seu rebuig. PSC, els comuns i Ciutadans han atribuït la mesura a una proposta feta a mida de la presidenta.

Conclusió dels lletrats

L'òrgan de govern de la Cambra ha deixat finalment la decisió en mans dels grups. Això no obstant, a la roda de premsa convocada aquesta tarda per Junts al Parlament, la portaveu, Mònica Sales, ha evitat aclarir si el seu grup està disposat a impulsar la reforma del reglament per eliminar aquest punt.

Sales ha insistit que són els lletrats qui diuen que aquest article relatiu a les causes de suspensió dels parlamentaris presenta "seriosos dubtes sobre la seva constitucionalitat", perquè qüestiona el respecte a la presumpció d'innocència i no té precedent al dret parlamentari. Ha subratllat que es tracta d'un informe sol·licitat el 2018 i ha rebutjat que s'hagi fet ad hoc davant del cas de la presidenta.

 

Això no obstant, no ha deixat clar si tenen intenció d'impulsar la proposta. "Des de Junts formarem part de totes aquelles iniciatives que impulsi tots els punts d'aquest informe que promou la reforma del reglament", ha repetit davant les diferents qüestions plantejades sobre aquest tema.

S'ha emparat en què els grups desconeixen el contingut exacte de l'informe, que se'ls haurà de traslladar a la Comissió i que com a grup parlamentari faran les consideracions que creguin oportunes.

 

A la imatge principal, la presidenta del Parlament, Laura Borràs / Efe