La portaveu de Junts per Catalunya en el Congrés, Laura Borràs, ha defensat que ha "de materialitzar-se la independència" si les forces independentistes superen el 50% dels vots en les futures eleccions catalanes. En una entrevista en TV3 aquest dissabte, ha assegurat que, si es dona aquesta condició, hauria d'haver "conseqüències polítiques que passin per què tot l'independentisme s'agrupi al voltant de fer efectiu" l'1-O.

"Fer-ho efectiu significa materialitzar la independència, que és el que demana la gent", ha advertit.

En canvi, aquest mateix dissabte, el president del PP de Catalunya, Alejandro Fernández, ha advertit que una hipotètica victòria electoral de les forces independentistes per més del 50% dels vots no "els habilitaria per incomplir la llei". En una entrevista amb l'Agència Efe, Fernández ha denunciat l'estratègia de l'independentisme d'apel·lar al seu electorat a superar el llistó del 50% dels vots per intentar forçar un referèndum.

Les primàries del seu partit

Quant a les primàries del nou JxCat, ha dit que encara no tenen data: "S'està treballant a l'interior de l'executiva la normativa de les primàries. Encara estem a l'escenari de preparar la normativa perquè després es puguin celebrar".

"En tot cas, el millor candidat possible sempre és el que surt d'un procés de primàries i el que té el suport de la militància, dels afiliats i de la gent,", i ha dit que ella està en el projecte de JxCat per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

"Estam cansats"

La diputada ha criticat que no es respecti la voluntat dels catalans, al seu entendre: "Estem cansadíssims que no es respecti el que voten els catalans, que no ve d'ara, sinó que ja ve com a mínim de l'Estatut, que el Tribunal Constitucional (TC) va retallar".

"Estem cansadíssims de presó, cansadíssims d'exili, cansadíssims de repressió, cansadíssims que després del 21D l'independentisme tragués majoria absoluta i l'Estat espanyol no deixés que fossin presidents qui no li agradava", com Puigdemont i l'expresident de la Generalitat, Quim Torra, segons Borràs.