Recuperació econòmica i independència són dos projectes factibles i paral·lels en el temps que s'han de poder dur a terme. Aquest és l'objectiu de Junts per Catalunya i la seva candidata, Laura Borràs, ho ha recordat aquest matí en una conferència des de la Llotja de Mar de Barcelona: "Necessitem un govern fort per sortir de la crisi i avançar cap a la independència. He tingut l'honor de formar part d'un govern independentista però ara vull presidir un govern que faci la independència. Hem de canviar el voler pel poder. Hem de passar de voler la independència a poder fer la independència".

"Guerra bruta" de l'Estat

I per això fa una crida a mobilitzar el vot i fer front al fantasma que plana damunt de tots els partits: l'augment de l'abstenció. En aquest punt, marca com a rival la mirada de la Moncloa: "Des dels despatxos de Madrid pretenen moure els fils de la política catalana. La nostra resposta només pot ser una: omplim les urnes dels vots que no volen ni veure. Omplim-les com ho vam fer l'1 d'octubre i el 21 de desembre. Els únics que tenen por a la democràcia són ells". Junts per Catalunya vol trobar la grapa dels independentistes en l'accent del seu rival: "És un mal Estat, ens maltracta. Si no plantem cara, només ens aboca a més dependència, som més dependents del que érem l'octubre del 2017".

Borràs ha fet inventari del camí independentista dels darrers temps. L'1 d'octubre com a punt de partida per valorar els poc més de tres anys, però també les darreres eleccions, i ho resumeix així: "Les anteriors eleccions les va convocar el govern espanyol, ara les convoca el TSJC". En aquest punt, novament, també ha justificat el per què cal la independència. I sobre la convocatòria d'ara pel 14 de febrer només hi veu "una guerra bruta per obtenir un arc parlamentari desnaturalitzat i artificiós". 

De fet, Borràs defineix l'autonomia catalana "a l'UCI". Per això, en aquesta dualitat política i econòmica, conclou: "Estem a les portes d'unes eleccions que són una necessitat democràtica perquè el poder judicial espanyol va escapçar el poder executiu i tenim dissolt el legislatiu. També són una necessitat econòmica i social per no deixar ningú enrere i una necessitat nacional". I subratlla que Junts també té com a prioritat "la sortida de la crisi que, a la vegada, ha de ser una oportunitat per la República catalana".

En el marc de la conferència dedicada a com sortir de la crisi i transformar Catalunya, Borràs ha marcat set pilars bàsics del seu programa. A grans trets, vol garantir la renda mínima, assegurar un sistema de pensions, potenciar una societat paritària i l'emprenedoria social i demana al govern de Pedro Sánchez mirar els altres estats membres: "Mentre que els estats europeus han abocat recursos econòmics directes i moratòries i excepcions en el pagament d'impostos, el govern espanyol de socialistes i de comuns, no ha fet absolutament res. On és el model d'un govern que s'autoproclama progressista?".

La tecnologia també és un altre pilar bàsic de la seva proposta i "ha de ser el motor d'una nova economia". En aquest aspecte, avui s'ha conegut que Catalunya llançarà el seu primer nanosatèl·lit el 20 de març des del cosmòdrom de Baikonur al Kazakhstan. Serà a les 03:00h de la matinada, hora catalana. L'objectiu és millorar la connectivitat 5G i de l'internet de les coses.