La candidata de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha remarcat que aquestes eleccions són, una vegada més excepcionals. Per la seva banda, el president Carles Puigdemont ha lamentat que estem davant una "altra campanya sense normalitat" tot i que no volen acostumar-se. Per tot plegat, i més enllà del joc de dates, Borràs recorda la importància dels resultats: "Els tribunals poden decidir quan seran les eleccions però els ciutadans qui les guanyarà".

Les declaracions les han fet en l'acte de presentació de la candidatura de Junts des de Vilafranca del Penedès i retransmès a través de youtube per a tots els simpatitzants. 

La insistència sobre evitar una baixada del vot independentista i la crida a mobilitzar-se han estat els arguments que ja s'han marcat en el tret de sortida de l'acte amb la intervenció del seu secretari general, Jordi Sànchez: "L'únic enemic que avui ens pot impedir guanyar les eleccions és l'abstenció. Anem a eleccions amb unes condicions que mai no hauríem imaginat. Però, no ens fan por les urnes. Estem a la presó i a l'exili per garantir que l'1 d'octubre hi hagués urnes".

jordi sanchz @JuntsXCatJordi Sánchez en l'acte de presentació de la candidatura de Junts / Foto: Junts per Catalunya

"Ella o Illa"

Conclusió? Fora dubtes: el principal enemic pot arribar a ser l'abstenció. Però n'han citat d'altres. Més enllà d'enemics abstractes també n'hi ha de físics. El més comentat ha estat l'actual ministre de Sanitat i candidat pel PSC, Salvador Illa. Borràs és contundent: "L'efecte Illa consisteix en batre rècord de contagis i no subministrar les dosis perquè no hi ha les xeringues adequades, parlem del defecte Illa".

I en connexió amb Bèlgica, Puigdemont ha afegit: "Borràs és una dona líder. Aquesta és la tria a fer quan diem ella o Illa". Amb aquest joc de paraules, confronten el qui consideren que serà el principal rival polític "del bloc del 155 on canvien el cromo de Ciutadans pel PSC amb un candidat que ha estat el pitjor gestor de la pandèmia a Europa", segons Borràs.

També han tornat a demanar que els socialistes parlin clar i es desmarquin públicament del suport de Vox si l'escenari els fes determinants per investir Illa: "Ens parlen d'un bloc constitucionalista on no exclouen l'extrema dreta".

I Puigdemont ha demanat que el PSC "digui les coses pel seu nom". Precisament perquè aquest partit també té represaliats històrics, el president adverteix que "si volen honorar la seva memòria han d'excloure perfils com el de Felipe González que amb el seu model de vida i actitud avergonyeixen a tothom".

puigdemont jnc hospitaletActe de presentació a Vilafranca del Penedès / Foto: @JNCHospitalet